Η ανάκληση της εγκυκλίου για τον ΑΜΚΑ οδηγεί σε απάνθρωπη μεταχείριση αναπήρων και προσφύγων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Γράφει ο Αντώνης Ρέλλας

Αναφορικά με το θέμα του ΑΜΚΑ για ξένους υπηκόους εντός ΕΕ, πολίτες από τρίτες χώρες, αιτούντες και αιτούσες άσυλο και διεθνή προστασία:

Μετά το τεράστιο προσφυγικό κύμα και τις σοβαρές ανάγκες που δημιουργήθηκαν δόθηκε η δυνατότητα με μεγάλη καθυστέρηση (νομίζω Φεβρουάριος του 2018 και συμπληρωματική τον Ιούνιο του 2019) μέσα από εγκύκλιο στην απόδοση ΑΜΚΑ με οδηγίες για τους αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες.

Επίσης, δόθηκε δωρεάν πρόσβαση στο σύστημα υγείας στους μετανάστες που διαθέτουν έγγραφα, τους αιτούντες άσυλο, τους πρόσφυγες καθώς και όλους τους αλλοδαπούς που είναι ευάλωτοι (ανάπηροι, ανήλικοι κλπ).

Ο νέος Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ανακάλεσε την ισχύουσα εγκύκλιο.

Να πούμε λοιπόν σε αυτές/ούς που πανηγυρίζουν για την επιστροφή στην «κανονικότητα» ότι η παρεμπόδιση αναπήρων προσφύγων, ασυνόδευτων ανηλίκων κλπ από την απορρόφηση βασικών αναγκών αποτελεί απάνθρωπη μεταχείριση και οδηγεί την κοινωνία μας στον κανιβαλισμό.

Στην φωτογραφία ένας από τους χιλιάδες ανάπηρους πρόσφυγες που διεκδίκησε το δικαίωμα να ζήσει.

Είχα την τιμή και την τύχη μαζί με τις/τους συντρόφους/ισσες μου της Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων: “Μηδενική Ανοχή” να δείξουμε έμπρακτα την συνυπευθυνότητα μας δίχως τον φόβο ότι θα μας πάρουν την θέση στην δουλειά ή τη ζωή…