Ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Γράφει ο Δημήτρης Τερζής

Το στίγμα του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα εξουσίας έδωσε ουσιαστικά πριν από λίγο ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας μιλώντας ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής.

Τις προθέσεις του τις είχε αποκαλύψει ήδη από το βράδυ των εκλογών όταν μίλησε για την ανάγκη ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, τη διεύρυνσή του, λέγοντας πως το ποσοστό που πήρε και το οποίο τον κατέστησε τον ισχυρό πόλο της αντιπολίτευσης και παράλληλα κύριο εκφραστή της προοδευτικής παράταξης στην Ελλάδα, είναι αυτό που υποχρεώνει τον ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στα δομικά χαρακτηριστικά του μετασχηματισμού λέγοντας πως πρέπει «να τολμήσουμε, να επιχειρήσουμε να φτιάξουμε το κόμμα μας από την αρχή, να μην φοβηθούμε να επανιδρύσουμε το κόμμα, να κάνουμε restart, να κρατήσουμε τις ρίζες μας, τις ιδέες μας, τα οράματά μας αλλά με στόχο να γίνουμε δέντρο και να μη μείνουμε θάμνος». Και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να γίνει το δέντρο που τα κλαδιά του θα καλύπτουν όλες τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις του τόπου.

Πριν μπει στη διαδικασία να εξηγήσει πως εννοεί ο ίδιος τον μετασχηματισμό, αναγνώρισε τις ενστάσεις που έχουν ακουστεί στο κόμμα, από φωνές που φοβούνται ιδεολογική άλωση του ΣΥΡΙΖΑ και της αριστερής του ιδεολογίας. Πρόκειται για στελέχη που φοβούνται το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ένα νέο ΠΑΣΟΚ, και μάλιστα στη χειρότερη μορφή του, το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ των κυβερνήσεων Σημίτη.

«Έχουμε έναν αυθόρμητο, πηγαίο φόβο ότι μπορεί να αλλάξουμε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος κυρίως σε αυτά τα στελέχη. «Ωστόσο, στη νέα εποχή οι σημαίες μας αν θέλουμε να είναι μαχητικές δεν πρέπει να είναι μόνο κόκκινες αλλά και πράσινες», είπε και πρόσθεσε. «Και όταν λέω πράσινες δεν εννοώ να γίνουμε ΠΑΣΟΚ, κανείς δεν θέλει σήμερα να είναι ΠΑΣΟΚ, ούτε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ», εισπράττοντας χειροκροτήματα. «Θέλουμε το πράσινο της οικολογίας και της ανάπτυξης με συνείδηση», συνέχισε κι αμέσως μετά προχώρησε στη σκιαγράφηση του περιγράμματος του μετασχηματισμού

Όπως είπε:

  • Πρέπει να θέλουμε ένα κόμμα μαζικό, με μέλη τουλάχιστον το 10% των ψηφοφόρων (αυτό μεταφράζεται σε περίπου 180.000 μέλη)
  • Θέλουμε ένα κόμμα νεανικό (στις τελευταίες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτος και με διαφορά από τη Ν.Δ. στις ηλικίες από 17-34).
  • Θέλουμε ένα κόμμα λαϊκό, είμαστε πρώτη δύναμη στις λαϊκές γειτονιές, στη δυτική Αθήνα, στη Β’ Πειραιά
  • Θέλουμε ένα κόμμα δημοκρατικό και σύγχρονο με λογική άμεσης δημοκρατίας
  • Θέλουμε ένα κόμμα με ισχυρή ταυτότητα, με όραμα και στόχο τη δημοκρατία και την ελευθερία
  • Ένα κόμμα αριστερό όχι στα λογία αλλά στην πράξη
  • Ένα κόμμα πράσινο με ισχυρή περιβαλλοντική ταυτότητα, ένα κόμμα κύριο εκφραστή της μεγάλης προοδευτικής παράταξης στον τόπο μας (αριστεροί, οικολόγοι, ριζοσπάστες αριστεροί, σοσιαλδημοκράτες…)
  • Θέλουμε ένα κόμμα με ισχυρούς κανόνες δεοντολογίας και συμπεριφοράς που θα ισχύουν για όλους.

Προς το τέλος της ομιλίας του τόνισε ότι οι αποφάσεις δεν παρθούν σήμερα. Γι’ αυτό και κάλεσε άπαντες σε ένα γόνιμο διάλογο έως τον Σεπτέμβρη, όπου τότε αναμένεται να ξεκινήσει το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία.

Εκεί λοιπόν σημείωσε: «το μεγάλο ερώτημα όταν καταλήξουμε στο τι θέλουμε είναι πως το οικοδομούμε. Δεν θα πάρουμε σήμερα τις αποφάσεις, σας καλώ όμως να μην φοβηθούμε, να τολμήσουμε, να μην κρυφτούμε πίσω από παλιές οχυρώσεις ώστε να αποφύγουμε τις νέες προκλήσεις».

Και κάπου εκεί αναφέρθηκε στο συνέδριο που θα γίνει στο τέλος του χρόνου και απ΄ όπου στόχος είναι, να προκύψει ένας νέος πολιτικός σχηματισμός με βάση τον ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και άλλωστε έκανε λόγο για την εγγραφή των νέων μελών, μίλησε για ταυτότητα, οργανωτικό μοντέλο, πρόγραμμα, ακόμα και για το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ. Μένει να δούμε αν θα καταφέρει να το πάει μέχρι τέλους.