Τσίπρας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: Εξαιρετικά δυσοίωνα τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

«Τα μεγάλα συμφέροντα αναλαμβάνουν απευθείας τα υπουργεία που τους ενδιαφέρουν», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μιλώντας για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Νέα κατάσταση και νέα καθήκοντα βρίσκονται μπροστά μας».

Είπε πως η ΝΔ σημείωσε μια εκλογική νίκη και οτι «σε συνθήκες ολομέτωπης επίθεσης εναντίον μας, αλλά και συντριπτικής παράστασης ήττας από τις ευρωεκλογές, ο λαός έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ μια δύναμη ισχυρή, μεγάλη, ώστε να είμαστε σήμερα σε θέση όχι μόνο να δυσκολέψουμε, αλλά και να ματαιώσουμε αντιλαϊκά σχέδια».

Ανέφερε ότι τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης, είναι εξαιρετικά δυσοίωνα και πως το κυβερνητικό σχήμα περιλαμβάνει «τους βασικούς υπουργούς της κυβέρνησης Σαμαρά», ότι περιλαμβάνει μόλις 5 γυναίκες στους 51 υπουργούς. Πρόσθεσε ότι άνθρωποι του ΣΕΒ και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων μπήκαν σε θέσεις-κλειδιά, «είδαν τον άνθρωπο του ΣΕΒ σε ρόλο συντονιστή των υπουργών», «τον εκπρόσωπο της Λάμδα, στις διαπραγματεύσεις με το Δημόσιο για το Ελληνικό, να αλλάζει στολή από τον κ. Μητσοτάκη, και να γίνεται εκπρόσωπος του Δημοσίου, απέναντι στην εταιρεία του» και πως «τα μεγάλα συμφέροντα αναλαμβάνουν απευθείας τα υπουργεία που τους ενδιαφέρουν».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Είδαμε και το πρωτοφανές, από τη μεταπολίτευση και μετά, ο πρωθυπουργός να αναλαμβάνει όχι μόνο την ΕΥΠ, αλλά και την ΕΡΤ και το ΑΠΕ. Την ίδια ώρα που σπεύδουν να αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό, οι ίδιοι εφαρμόζουν όλα εκείνα για τα οποία κατηγορούν τον Μαδούρο»,.

O κ. Τσίπρας επεσήμανε και την ανάγκη για μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «ένα εκατομμύριο οχτακόσιες χιλιάδες πολίτες προσήλθαν στο κάλεσμά μας, όχι για να φύγουν οι προηγούμενοι, από απόγνωση ή ελπίδα αλλά γνωρίζοντας τις δυνατότητες και τα λάθη μας. Πρόκειται για συμβόλαιο και εντολή να μετασχηματιστούμε σε ένα κόμμα που θα χωρέσει τις αγωνίες του κόσμου».

Και συνέχισε: «Πρόκειται για εντολή να μετασχηματιστούμε από ένα κόμμα που οργανωτικά μετά βίας σηκώνει τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ του 5%, σε μια μεγάλη παράταξη, σε ένα σύγχρονο και μαζικό Αριστερό, προοδευτικό κίνημα, με βαθιές ρίζες και ισχυρούς δεσμούς στον εργαζόμενο λαό και την κοινωνία».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για υπερσυγκέντρωση αυταρχισμού στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και κατηγόρησε για υποκρισία τη ΝΔ, καθώς «αρνήθηκαν το συναινετικό ορισμό της ηγεσίας της δικαιοσύνης και τώρα έρχονται να ακυρώσουν μια καθόλα νόμιμη και σύμφωνη με τη Συνταγματική τάξη επιλογή για την ηγεσία της Δικαιοσύνης».