Χορήγηση ΑΜΚΑ σε ξένους υπηκόους – συνεχίζεται η κόντρα με δημοσιοποίηση εγγράφων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Εντείνεται η πολιτική κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη ανάκληση της σχετικής εγκυκλίου που προέβλεπε απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης ΑΜΚΑ σε ξένους υπηκόους εκτός ΕΕ.

Στις δηλώσεις του πρώην υφυπουργού, Τάσου Πετρόπουλου, ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης αντέδρασε με απάντηση από τον λογαριασμό στο Twitter, «Λίγες μέρες πριν τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε εγκύκλιο διάτρητη και αντίθετη στο νόμο που παρείχε ΑΜΚΑ με αυθαίρετο τρόπο στους κατοίκους τρίτων χωρών! Οι ίδιες οι υπηρεσίες του Υπ. Εργασίας ήταν αντίθετες & διαφωνούσαν! Την κατάργησα αμέσως! Η χώρα μας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι!».

Τα έγγραφα

Όπως δημοσιεύεται σήμερα στο newpost.gr, υπάρχει εσωτερικό σημείωμα που συνέταξαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας στις 11/7/2019 σχετικά με τη χορήγηση ΑΜΚΑ σε ξένους υπηκόους.

Σύμφωνα με το σημείωμα που υπογράφει η Γενική Διευθύντρια Κοινωνικής  Ασφάλισης στο οποίο αναφέρονται οι δικαιούχοι, αποτυπώνεται με τρόπο ξεκάθαρο η διαφωνία των υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας στην συγκεκριμένη εγκύκλιο αλλά περιγράφει και τις καθυστερήσεις και τον προβληματικό και αντικανονικό τρόπο χορήγησης  του ΑΜΚΑ σε ξένους υπηκόους.

Συγκεκριμένα, αφού προσδιορίζει τις ευάλωτες ομάδες που δικαιούνται παροχές υγείας, διευκρινίζει ότι αυτό θα έπρεπε να γίνεται με την επίδειξη της Κάρτας Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπών (ΚΥΠΑ), όπως προβλέπεται από σχετική ΚΥΑ. Όμως, εξαιτίας της μη ενεργοποίησης της ΚΥΠΑ με άλλη απόφαση των αρμόδιων Υπουργών δόθηκε στους αιτούντες άσυλο, προκειμένου να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η δυνατότητα για την απονομή ΑΜΚΑ χωρίς όμως να τροποποιηθεί η σχετική διάταξη με την οποία ο ΑΜΚΑ είχε καθιερωθεί αποκλειστικά σαν αριθμός εργασιακής και ασφαλιστικής ταυτοποίησης.

Ενώ λοιπόν οι αιτούντες άσυλο θα έπρεπε να παίρνουν Κάρτα Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπών με προβλεπόμενες διαδικασίες, όπως αυτές περιγράφονται στο σχετικό σημείωμα, εξαιτίας της αδυναμίας έκδοσης της οι Υπουργοί αποφάσισαν να τους χορηγήσουν ΑΜΚΑ!

Μαύρη και ανασφάλιστη εργασία

Η απόφαση αυτή, όμως, σύμφωνα πάντα με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, προκάλεσαν καταστρατήγηση των διατάξεων περί ανασφάλιστων και παρατηρήθηκε αθρόα προσέλευση πολιτών από την Αλβανία και τη Γεωργία που υπέβαλλαν αίτηση για διεθνή προστασία και ως εκ τούτου απέκτησαν δικαίωμα να εκδώσουν ΑΜΚΑ, γεγονός το οποίο υποκρύπτει μαύρη και ανασφάλιστη εργασία.

Παράλληλα γίνεται αναφορά για μεγάλη εισροή πολιτών από τις παραπάνω χώρες, που νοσηλεύονται στην Ελλάδα ως ανασφάλιστοι, φιλοξενούμενοι συγγενικών τους προσώπων, τα οποία διαμένουν στην Ελλάδα καθώς και αθρόα είσοδος γυναικών για πραγματοποίηση τοκετών στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Το σημείωμα που υπογράφει η Γενικής Διευθύντρια Κοινωνικής  Ασφάλισης προέκυψε από εισήγηση των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Εργασίας στην οποία διατυπώνεται η ξεκάθαρη διαφωνία της υπηρεσίας.

Υπήρξε δε, και αρνητική εισήγηση με ημερομηνία 20/6/2019, για την εγκύκλιο πριν τις εκλογές που κάνει ακόμα πιο χαλαρή τη διαδικασία.

Πηγή: newpost.gr