Ανεβαίνει το θερμόμετρο στον Κόλπο – ΗΠΑ και Βρετανία ετοιμάζουν κοινές περιπολίες

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Ανεβαίνει διαρκώς το θερμόμετρο στον Περσικό Κόλπο καθώς οι ΗΠΑ εξετάζουν σοβαρά πλέον το ενδεχόμενο στρατιωτικής συνοδείας για τα πλοία που κατευθύνονται στην περιοχή μετά το περιστατικό που σημειώθηκε πριν από λίγες μέρες στο οποίο ιρανικά πλοία παρεμπόδισαν τάνκερ βρετανικών συμφερόντων να προσεγγίσει τα Στενά του Ορμούζ.

Ο Αμερικανός Αρχιστράτηγος Mark Milley, αναφερόμενος στο θέμα αυτό δήλωσε ότι  “η Ουάσιγκτον εργάζεται ήδη για να δημιουργήσει ένα συνασπισμό από πολεμικά πλοία τα οποία θα συνοδεύουν τα εμπορικά πλοία που κινούνται στην περιοχή, ενώ ανέφερε ότι εντός των επομένων εβδομάδων ο στόλος αυτός θα είναι καθόλα έτοιμος να αναλάβει δράση.

Ήδη, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πέμπτου Αμερικανικού Στόλου που βρίσκεται στην περιοχή οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις συνεργάζονται τόσο με το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό της Μ. Βρετανίας, όσο και με άλλους συμμάχους, ώστε να διασφαλίσουν τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες μέρες τουλάχιστον δύο δεξαμενόπλοια φέρεται να πλέουν με τη συνοδεία του Βασιλικού Ναυτικού και του ΝΑΤΟ, ενώ η Τεχεράνη είχε προειδοποιήσει σχετικά με την πιθανότητα κατάσχεσης πλοίου ως απάντηση στην «παράνομη» κράτηση ιρανικών συμφερόντων πλοίου στο Γιβλαρτάρ.

Στο πλαίσιο αυτό ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί σχολίασε ιδιαίτερα καυστικά τα μέτρα ασφαλείας της Βρετανίας σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα είχε επιτευχθεί εάν το Λονδίνο δεν διατάρασσε πρώτη την ασφαλή ναυσιπλοΐα (αναφερόμενος στην κράτηση του Grace 1 στο Γιβραλτάρ).