Χρυσή Αυγή: O τελευταίος να κλείσει την πόρτα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Σκηνικό διάλυσης επικρατεί στο νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής μετά την αιφνίδια (;) δήλωση αποχώρησης του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού, αλλά και μιας σειράς άλλων στελεχών που ανακοίνωσαν ότι θα τον ακολουθήσουν στη δημιουργία ενός νέου εθνικιστικού φορέα.

Ειδικότερα, μαζί του συντάσσονται οι πρώτην βουλευτές Γερμενής (πιο γνωστός ως Καιάδας, η φωνή του «εγέρθητω» όταν η Χ.Α. έμπαινε στη Βουλή για πρώτη φορά), ο Ηλιόπουλος, ο Κούζηλος και άλλα δεύτερης γραμμής στελέχη. Μάλιστα, ο Ηλιόπουλος χθες προχώρησε και σε προσωπική ανακοίνωση αποχώρησης, αφήνοντας, όπως και ο Λαγός, αιχμές για την ηγεσία του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Ο Γιάννης Λαγός δεν ήταν ένα τυχαίο στέλεχος της Χ.Α. Ήταν ο διαβόητος περιφερειάρχης της Α και Β Πειραιά (Πειραιάς, Νίκαια, Πέραμα) και είχε την ευθύνη των πιο σκληρών ταγμάτων εφόδου, ένα εκ των οποίων δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα, ενώ συμμετείχαν και σε άλλες υποθέσεις (στη ναυπηγοεπισκευαστική, στην υπόθεση των ψαράδων που χτυπήθηκαν κ.α.).

Στην δήλωση αποχώρησής του αναφέρει ότι «κάναμε κάποιες λάθος κινήσεις», χωρίς να τις αναλύει, ενώ δεν παραλείπει να ξεκαθαρίσει ότι «δεν υπάρχει κάποιο μίσος ή κάποια κόντρα με την ηγεσία και τη Χρυσή Αυγή».

Ο Λαγός είχε βέβαια εκφράσει εγκαίρως την απέχθειά του για την «οικογενειοκρατία» και το «καβάλημα του καλαμιού» από τους συναγωνιστές του. Οπως προκύπτει από τηλεφωνική συνομιλία του που ακούστηκε στο δικαστήριο κατά τη διάρκεια της δίκης της Χ.Α., ο Λαγός αντάλλασσε με τον Σωτ. Δεβελέκο, υπόδικο για την επίθεση στη «Φαβέλα», την απέχθειά του και την αηδία του για την «κοινοβουλευτική εξέλιξη της οργάνωσης». Αλλά ακόμα και σ’ εκείνη τη συζήτηση, ο Λαγός εξαιρούσε τον «Αρχηγό» από την κριτική του.

Χθες βράδυ εξέδωσε ανακοίνωση και ο πρώην βουλευτής Μαγνησίας της Χ.Α. Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Σε αυτήν αναφέρει πως θα συνεχίσει να «αγωνίζεται» στις τάξεις ενός «νέου φορέα που εδραιώνεται δυναμικά σε ολόκληρη την Ελλάδα», δίχως να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Αποδίδει την απόφασή του στα «αλλεπάλληλα λάθη» που διαπιστώνει, τα οποία έχουν οδηγήσει την Χρυσή Αυγή στο να «αποσυντίθεται».

Την ίδια ώρα ο Μιχαλολιάκος προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα και επιδίδεται σε ομιλίες σε όσες τοπικές οργανώσεις του έχουν απομείνει ενεργές, παρέα με τον κουμπάρο του και υπαρχηγό Παππά αλλά και με τον Ηλία Κασιδιάρη, τον οποίο πολλοί ψηφοφόροι της Χ.Α. καλούν να βγει μπροστά και να πάρει το κόμμα από τον Μιχαλολιάκο!

Ο Μιχαλολιάκος από την πλευρά του με έκδηλη την αγωνία για το προσωπικό του μέλλον εκδίδει ανακοινώσεις όπου αναφέρεται σε «προδότες», ενώ κάλεσε τον Λαγό να παραδώσει την έδρα στο κόμμα. «Η Κεντρική Επιτροπή της Χρυσής Αυγής καταδικάζει κατηγορηματικά την δόλια και υστερόβουλη αποχώρηση του Λαγού. Καλεί τον αποχωρήσαντα Ευρωβουλευτή Λαγό να παραδώσει την έδρα στο Κόμμα. Θυμίζουμε ότι όταν ανεξαρτητοποιήθηκε ο Ευρωβουλευτής Συναδινός, σε δημόσια ομιλία του ο Λαγός τον καλούσε να παραδώσει την έδρα γιατί ανήκει στην Χρυσή Αυγή».

Θεωρείται απίθανο να του κάνει τη χάρη ο Λαγός καθώς είναι πολλά τα λεφτά. Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο Μιχαλολιάκος δημοσιοποίησε λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές (11.5.2019) «απόφαση της Κ.Ε. της Χρυσής Αυγής», με την οποία οριζόταν ότι οι ευρωβουλευτές είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν «από τον μισθό τους υποχρεωτικά στο κόμμα το 50%», ενώ «οτιδήποτε αφορά παροχές της Ευρωβουλής στους ευρωβουλευτές (αεροπορικά εισιτήρια, κονδύλια για ταξίδια στο Στρασβούργο, κονδύλια για προβολή και μελέτες εξωτερικών συνεργατών, 40.000 ευρώ τον χρόνο, 200.000 ευρώ σε μια θητεία, κονδύλια για εκδρομές γκρουπ) θα απαιτεί προέγκριση του Κόμματος.

Τα έσοδα από τις παραπάνω δραστηριότητες θα αποδίδονται εξ ολοκλήρου στο κόμμα. Οι συνεργάτες των ευρωβουλευτών (για τους οποίους η Ευρωβουλή καταβάλλει 24.000 μηνιαίως στον ευρωβουλευτή) θα επιλέγονται από το Κόμμα».

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο Λαγός δεν έχει καμία διάθεση να μοιραστεί τα φράγκα που είναι πολλά. Ενδιαφέρον πάντως θα έχει η παρουσία του αύριο στο δικαστήριο όπου θα απολογηθεί για την επίθεση στο «Συνεργείο».