Εκτάκτως στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη ο Δένδιας μετά από πρόσκληση Πομπέο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Στην Ουάσιγκτον θα βρεθεί εκτάκτως την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προκειμένου να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογο του Μάικ Πομπέο, καθώς είναι ραγδαίες οι εξελίξεις στην αμερικανική πρωτεύουσα εξαιτίας της απόφασης της Τουρκίας να παραλάβει τους ρωσικούς πυραύλους S-400.

Η συνάντηση κρίθηκε αναγκαία από την πλευρά των ΗΠΑ και κατά την διάρκεια της αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για τις εξελίξεις στην περιοχή μας.

Οι ΗΠΑ όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, επιθυμεί άμεση συνέχιση του στρατηγικού διαλόγου με την Ελλάδα και ζητά να καθοριστεί η ημερομηνία πραγματοποίησης της στην Αθήνα, στην οποία θα παραστεί και ο κ. Πομπέο.

Η προηγούμενη συνάντηση επί του στρατηγικού διαλόγου έγινε στην Ουάσιγκτον και της ελληνικής αποστολής ηγήθηκαν οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας. Κατά την διάρκεια της συνάντησης αναμένεται να επαναβεβαιωθεί η επιθυμία της αμερικανικής κυβέρνησης να επαναληφθούν άμεσα οι τριμερείς χωριστές συναντήσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι οι τριμερείς αυτές συναντήσεις εξυπηρετούν τη νέα αμερικανική στρατηγική στη Μεσόγειο.

Ο κ. Μητσοτάκης καθ’ όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου απέφυγε επιμελώς να ανοίξει τα  χαρτιά του σε ότι αφορά τη σχέση με τις ΗΠΑ.

Τώρα όμως, όπως επισημαίνουν διεθνείς παρατηρητές, βρίσκεται ενώπιον της πραγματικότητας και πρέπει να πάρει αποφάσεις για όλα αυτά τα ζητήματα.

Οι ίδιοι παρατηρητές προσθέτουν ότι οι Αμερικανοί κατατάσσουν τον κ. Μητσοτάκη στους φιλοδυτικούς ηγέτες, και αναμένουν ότι θα συνεχίσει την πολιτική των προκατόχων του.