Τα δέκα ισχυρότερα ναυτιλιακά κέντρα του κόσμου – Μαζί τους και ο Πειραιάς

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η Σιγκαπούρη αναδείχθηκε για έκτη χρονιά ως το κορυφαίο ναυτιλιακό κέντρο σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με το 2019 Xinhua-Baltic International Shipping Centre Development (ISCD) Index report του κινεζικού πρακτορείου Xinhua σε συνεργασία με το Baltic Exchange, με την Αθήνα (Πειραιάς) να βρίσκεται για το 2019, στην δέκατη θέση, με βάσει επιδόσεις που σχετίζονται με την παροχή λιμενικών και ναυτιλιακών υπηρεσιών.

Ο δείκτης της εν λόγω επίδοσης βασίζεται σε ένα μοντέλο άλλων επιμέρους παραγόντων, όπως η διακίνηση φορτίων μέσω λιμένων, η ποιότητα των λιμενικών εγκαταστάσεων, το εύρος παροχής ναυτιλιακών υπηρεσιών και το γενικό επιχειρηματικό περιβάλλον που επικρατεί σε κάθε μεγαλούπολη.

Στην διάρκεια των τελευταίων έξι ετών που δημοσιεύεται η έκθεση του Baltic Exchange και της Xinhua έχει καταγραφεί αύξηση των επιδόσεων σε πόλεις της Ασίας και της Μ. Ανατολής, ενώ μειώνονται οι ευρωπαϊκές πόλεις που αποτελούν το top 5 των κορυφαίων ναυτιλιακών κέντρων. Φέτος, σύμφωνα με την έκθεση, τα πέντε κορυφαία ναυτιλιακά κέντρα είναι η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ, το Λονδίνο, η Σαγκάη και το Ντουμπάι.

Σύμφωνα με τον κ. Lu Su Ling, Head of Baltic Exchange Asia, η Σιγκαπούρη κατέχει στρατηγική θέση ως ναυτιλιακός κόμβος τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, προσθέτοντας ότι η ναυτιλία θα συνεχίσει να αποτελεί έναν βασικό τροφοδότη της τοπικής οικονομίας, οπότε κρίνεται αναγκαίο να πραγματοποιούνται επενδύσεις στον ναυτιλιακό τομέα της χώρας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Xinhua-Baltic International Shipping Centre Development (ISCD) Index, η Σιγκαπούρη παρουσιάζει θετικές επιδόσεις σε ό,τι αφορά το ship management και τις ναυλομεσιτικές υπηρεσίες, ενώ το Χονγκ Κονγκ που βρίσκεται στην δεύτερη θέση φαίνεται να έχει επωφεληθεί από την κινεζική πρωτοβουλία OBOR.

Το Λονδίνο, όπως προκύπτει από την έκθεση παρέχει πρώτης τάξεως υπηρεσίες στο shipbroking, στην παροχή νομικών συμβουλών καθώς και στον τομέα της ναυτιλιακής χρηματοδότησης, ενώ η Σαγκάη και το Ντουμπάι παρουσιάζουν σημάδια σημαντικής ανάπτυξης στον τομέα της ναυτιλίας.