Τσίπρας: “Στόχος να δημιουργηθεί ένα μαζικό λαϊκό κόμμα όλων των προοδευτικών δυνάμεων”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Γράφει ο Δημήτρης Τερζής

Μετά την ομιλία του στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο και μια μέρα πριν από την αυριανή συνάντηση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε σήμερα στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ στην Αγίου Κωνσταντίνου με το συντονιστικό όργανο της Προοδευτικής Συμμαχίας που κατέβηκε συνεργαζόμενη με τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

«Είναι στρατηγική απόφαση και εκπεφρασμένη η βούληση του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσουμε μαζί σε μια θαρραλέα διαδικασία ανασυγκρότησης, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μαζικό, λαϊκό κόμμα όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών και να παύσει η κομματική αναντιστοιχία με την ευρεία κοινωνική βάση», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε το Συντονιστικό της Προοδευτικής Συμμαχίας να λειτουργήσει το επόμενο διάστημα ως Γραμματεία της Προοδευτικής Συμμαχίας με τακτικές συνεδριάσεις, προκειμένου το φθινόπωρο, μαζί με τις αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, να προχωρήσει σε μια ενιαία Οργανωτική Επιτροπή Ανασυγκρότησης που θα οδηγήσει στο Συνέδριο».

Με απλά λόγια οι δύο σχηματισμοί (ΣΥΡΙΖΑ και Προοδευτική Συμμαχία) θα κινηθούν παράλληλα το επόμενο διάστημα, έχοντας στο μυαλό τους το κοινό στόχο που δεν είναι άλλος από τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων, τόσο σε επίπεδο μελών, όσο και σε επίπεδο στελεχών.

Η πλειοψηφία των μελών της νέας γραμματείας της Προοδευτικής Συμμαχίας προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ) και κάποιοι από την ΔΗΜΑΡ. Πρόκειται για τους εξής: Φίλιππος Γκανούλης, Μενέλαος Γκίβαλος, Θοδωρής Δουλουμπέκης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Τάνια Καραγιάννη, Κώστας Καραγιώργης, Ζωή Καρκούλια, Λούκα Κατσέλη, Πέτρος Κόκκαλης, Χρίστος Κοκκινοβασίλης, Θάνος Μαντίκος, Νικος Μπίστης, Θάνος Μωραΐτης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Παναγιώτης Παναγιώτου, Γιάννης Ραγκούσης, Λάμπρος Ρώσσης, Στέφανος Τζουμάκας, Χάρης Τσιόκας, Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

Αντιδράσεις

Σε όσους βιάστηκαν να προδικάσουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω της διεύρυνσης θα μετασχηματιστεί σε νέο ΠΑΣΟΚ, απάντησε σήμερα μια από της ηγετικές μορφές της ομάδας των 53+ (της τάσης αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ), Χριστόφορος Παπαδόπουλος.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως «δεν νομίζω ότι η συγκατάθεση για μαζικό κόμμα συνεπάγεται τη μετακόμισή του στη σοσιαλδημοκρατία, μάλλον το αντίθετο συμβαίνει, με τα εμπειρικά δεδομένα τουλάχιστον της τελευταίας εικοσιπενταετίας» και πρόσθεσε με νόημα: «Την ίδια στιγμή θεωρώ επιπόλαιους όσους προτείνουν ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί σε ένα ακόμα κόμμα της κεντροαριστεράς ή της σοσιαλδημοκρατίας, δηλαδή σε ένα ακόμα κόμμα σε αποδρομή, χωρίς κοινωνικές αναφορές, ένα κόμμα από αυτά που η πολιτική κρίση καταδικάζει σε μαρασμό».

Την ίδια ώρα υπάρχουν δημοσιεύματα που θέλουν μια από τις αλλαγές στο ΣΥΡΙΖΑ,  ο πρόεδρος να εκλέγεται από τη βάση (τα εγγεγραμμένα μέλη) και όχι από το συνέδριο του κόμματος.

Η συζήτηση αυτή στην παρούσα φάση δεν δείχνει να έχει κάποιο νόημα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να κάνει άλλα πράγματα, περισσότερο ουσιαστικά για το μέλλον του. Σε κάθε περίπτωση και σε αυτό αναφέρθηκε έμμεσα ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, λέγοντας πως: «ένα πράγμα μόνο απαιτώ, τα νέα μέλη να έχουν πλήρη πολιτικά δικαιώματα, δηλαδή να λαμβάνουν αποφάσεις. Δεν θεωρώ πολιτική συμμετοχή την ανά τέσσερα χρόνια δυνατότητα να εκλέγεις τον πρόεδρο του κόμματος και όλη την επόμενη περίοδο να είσαι στην απέξω».

*Η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας υπό τον Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να συνεδριάσει αύριο στις 6 το απόγευμα και μεταξύ άλλων να οριστούν οι τομεάρχες του κόμματος.