Υπόθεση Siemens: Απαλλάσσονται από την κατηγορία της δωροδοκίας, λόγω νέου Ποινικού Κώδικα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Την απαλλαγή τους για την κατηγορία της δωροδοκίας λόγω της εφαρμογής του νέου Ποινικού Κώδικα πρότεινε η εισαγγελέας στη δίκη για την υπόθεση της Siemens, ενώ ζήτησε την ενοχή για 22 από τους 54 κατηγορούμενους μόνον για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Η Εισαγγελέας Ελένη Σκεπαρνιά που αγόρευσε και πάλι στη δίκη της Siemens, στηλίτευσε τις νέες ρυθμίσεις που μετέβαλαν σε πλημμέλημα την ενεργητική δωροδοκία, λόγω της εφαρμογής του νέου Ποινικού Κώδικα. Αυτές οδηγούν σε απαλλαγή τους υπευθύνους της γερμανικής εταιρίας και λοιπούς εμπλεκόμενους στην υπόθεση.

«Είναι  ο ισχυρός κρίκος της αλυσίδας διαφθοράς, όπως των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών για να εκμαυλίζουν υπαλλήλους» τόνισε χαρακτηριστικά η εισαγγελική λειτουργός αναφερόμενη στις διατάξεις που από νομικούς έχουν χαρακτηριστεί «πλυντήριο» για πρωταγωνιστές σε υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες στέφονται αν διακινήθηκαν «μίζες».

Κατά την εισαγγελέα, με τον νέο Ποινικό Κώδικα οι υπάλληλοι και τα στελέχη του ΟΤΕ δεν ανήκουν στον δημόσιο τομέα πλέον, αλλά στον ιδιωτικό και ως εκ τούτου αλλάζει γι’ αυτούς το ποινικό πλαίσιο της παραγραφής.

Όμως κατά την κρίση της Εισαγγελέως, “η συμπεριφορά τους είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα είναι αξιόποινες“, ωστόσο η κατηγορία της δωροδοκίας έχει υποπέσει -ακόμα και για τον ιδιωτικό τομέα- σε παραγραφή.

Για 22 εκ των κατηγορουμένων η κ. Σκεπαρνιά ζήτησε την ενοχή τους για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος κατ’ επάγγελμα. Μεταξύ αυτών οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλλας, Πρόδρομος Μαυρίδης, Αλέξανδρος Αθανασιάδης,  τα τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλωντ Οσβαλντ και άλλοι.

Αναφερόμενη στον Θεόδωρο Τσουκάτο, η εισαγγελέας υποστήριξε ότι δεν αποδείχθηκε ότι τέλεσε το αδίκημα της συνέργειας σε δωροδοκία υπαλλήλων του ΟΤΕ καθώς κατά την κρίση της, «η τελική κατάληξη των χρημάτων ήταν ή ο ίδιος ή άλλο τρίτο πρόσωπο» και όχι το κόμμα όπως ο ίδιος ισχυρίζεται και ζήτησε την απαλλαγή του λόγω παραγραφής.

Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων αντικρούοντας την εισαγγελική πρόταση αντέτειναν πως η δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα, για την οποία η εισαγγελέας υποστήριξε ότι υφίσταται ως αδίκημα εάν και παραγεγραμμένο, θεσμοθετήθηκε το 2007, ενώ οι πράξεις που φέρονται να διέπραξαν οι κατηγορούμενοι είναι μέχρι το 2005.