Αλλάζει άρδην η πολιτική της νέας κυβέρνησης στο εκκλησιαστικό ζήτημα ενώ “άκυρο”, κατά πως φαίνεται, ρίχνει ο Πρωθυπουργός στη συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο σχετικά με τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας.
Στην πρώτη τους εθιμοτυπική συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο συμφωνήθηκε να τεθεί εξ αρχής το μισθολογικό των ιερέων, τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά καθώς και να επανεξετασθεί το θέμα της διδασκαλίας των Θρησκευτικών στα σχολεία.
Στη συνάντηση συμφωνήθηκε η ανάγκη άμεσης επαναλειτουργίας της Επιτροπής διαλόγου Πολιτείας- Εκκλησίας, με στόχο τη διευθέτηση όλων των ζητημάτων που αφορούν τους δύο θεσμούς, όπως η διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών και η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Ο Πρωθυπουργός από την πλευρά του εγγυήθηκε πλήρως τη διασφάλιση των υφιστάμενων μισθολογικών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των κληρικών, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι για την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας η γνωστή πρόταση συμφωνίας Πολιτείας- Εκκλησίας του προηγούμενου Νοεμβρίου θεωρείται ως μη γενόμενη.
Συνάντηση με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να γίνει μια νέα αρχή στις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας βασισμένη στην ειλικρίνεια και το σεβασμό των διακριτών ρόλων των δύο θεσμών, μακριά από κάθε μικροκομματική εκμετάλλευση. pic.twitter.com/WFgRAZB14o
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) July 16, 2019