Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το επταετές ομόλογο – Στόχος οι θεσμικοί επενδυτές

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Το  θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές  επιδιώκει να εκμεταλλευτεί στο έπακρον η κυβέρνηση  και να ολοκληρώσει τον ετήσιο στόχο της για την άντληση 7 δισ. ευρώ.  Πριν λίγο, άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 7ετές  ομόλογο με το αρχικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 2,1%.

Στόχος οι θεσμικοί επενδυτές

Ο στόχος της έκδοσης είναι πρωτίστως η προσέλκυση «ποιοτικών» επενδυτών και δευτερευόντως η τιμολόγηση, που δεν αναμένεται να υπερβεί το 2%. Και αυτό γιατί  η κάλυψη της έκδοσης από θεσμικούς επενδυτές θα δώσει και το “στίγμα” της αξιοπιστίας προς τα ελληνικά ομόλογα.

Προς τον σκοπό αυτό είχε γίνει εδώ και καιρό από τον ΟΔΔΗΧ όλη η αναγκαία προετοιμασία και ετοιμότητα. Αρμόδια στελέχη εκτιμούσαν επίσης ότι η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά ομολόγων θα συνεχισθεί, ανεξάρτητα από τα προσωρινά σκαμπανεβάσματα των αποδόσεων.

Σημειώνεται ότι η  Ελλάδα έχει προσλάβει τις Barclays, BofA Merrill Lynch, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale για να οργανώσουν την έκδοση.

Οι όγκοι των συναλλαγών που παρατηρούνται στην εγχώρια αγορά ομολόγων είναι σημαντικά αυξημένοι, στα 5,32 δισ. ευρώ, και ήδη έχουν φτάσει τις αξίες των συναλλαγών του 2018, που ήταν κατά 9 φορές υψηλότερος από το 2017.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, με δεδομένο το κλίμα ευφορίας,  οι ελληνικές αποδόσεις διαμορφώνονται αρκετά κοντά στα ιστορικά χαμηλά, όπως σε αρκετά χαμηλά επίπεδα διαμορφώνεται και το ρίσκο της χώρας, όπως δείχνει το 5ετές Credit Default Swap (CDS), που βρίσκεται στις 230 μονάδες βάσης (μ.β.).

Οι οίκοι αξιολόγησης

Διεθνείς αναλυτές  εκτιμούν ότι η αλλαγή πολιτικού σκηνικού μετά τις εκλογές σε συνδυασμό με την πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων θα δώσει ώθηση στη χώρα να κινηθεί πιο γρήγορα προς την κανονικότητα και αυτό θα επιτρέψει στους οίκους αξιολόγησης να το επιβεβαιώσουν. Η τελευταία θετική έκθεση για τη χώρα είναι της καναδικής DBRS, που προχώρησε σε αύξηση δύο βαθμίδων, εκπλήσσοντας ευχάριστα την αγορά.

Οι επόμενες ημερομηνίες σημαντικές  για τη χώρα είναι:

  • 2 Αυγούστου η Fitch Ratings
  • 23 Αυγούστου η Moody’s
  • 25 Οκτωβρίου 2019 η Standard and Poor’s
  • 1 Νοεμβρίου η DBRS

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η Ελλάδα βαθμολογείται από τους οίκους αξιολόγησης με Β+ από τη Standard & Poor’s και θετική προοπτική, ΒΒ- από τη Fitch Ratings με θετικό outlook και Β1 από τη Moody’s με σταθερό outlook.

Η επιστροφή της Ελλάδας στην κατηγορία investment grade ή επενδυτική βαθμίδα σημαίνει πραγματική επιστροφή στην κανονικότητα και αναμένεται να λάβει χώρα στο δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, βάσει των αισιόδοξων προβλέψεων.