Διπλό φαινόμενο που θα μας καθηλώσει! Σήμερα πανσέληνος με μερική έκλειψη σελήνης

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Με το φαινόμενο της μερικής έκλειψης σελήνης θα συνδυαστεί η αποψινή πανσέληνος, ένα θέαμα μοναδικό  ορατό και από τη χώρα μας, εάν φυσικά το επιτρέψει ο καιρός.

Η έκλειψη θα είναι ορατή από μεγάλο μέρος της Ευρώπης, την Αφρική, την Κεντρική Ασία και τον Ινδικό Ωκεανό. Στην Αθήνα, η προκαταρκτική φάση (έκλειψη της παρασκιάς) θα αρχίσει στις 21:43 της Τρίτης και η έναρξη της μερικής έκλειψης (είσοδος της Σελήνης στη σκιά της Γης) θα ξεκινήσει στις 23:00 ώρα Ελλάδας.

Από τη χώρα μας, ο δίσκος του Φεγγαριού θα φαίνεται εν μέρει καλυμμένος από τη σκιά της Γης, καθώς ο πλανήτης μας θα έχει παρεμβληθεί μεταξύ του δορυφόρου του και του Ήλιου.

Το φαινόμενο θα φθάσει στο μέγιστο σημείο του λίγο μετά τα μεσάνυχτα (00:30 της Τετάρτης), όταν περίπου τα δύο τρίτα της Σελήνης θα «κρυφτούν» από τη σκιά της Γης, ενώ το τέλος της έκλειψης θα είναι περίπου στις 02:00.

Το φεγγάρι θα είναι πλήρες στις 00:38 της Τετάρτης. Κατά την έναρξη της μερικής έκλειψης, η Σελήνη θα βρίσκεται σε ύψος 19 περίπου μοιρών στο νοτιοανατολικό ουρανό και η πορεία της θα είναι ανοδική, ενώ όταν η έκλειψη ολοκληρωθεί, η Σελήνη θα βρίσκεται σε ύψος 29 μοιρών στο νότιο ουρανό.

Η επόμενη  πανσέληνος είναι  στις 15 Αυγούστου η οποία συνοδεύεται με τον προγραμματισμό  εκδηλώσεων  με ανοιχτά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους.