Θεσμοί: Αν πετυχαίνετε τους στόχους δεν διαφωνούμε με το μείγμα πολιτικής

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Οι εταίροι δεν προτίθενται να προβάλλουν αντιρρήσεις για το μείγμα πολιτικών που θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση, εφόσον η Ελλάδα πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί. Αυτό μετέφεραν στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ανώτεροι αξιωματούχοι των θεσμών κατά τις επαφές που είχαν χθες με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών.

Οι Ευρωπαίοι επιμένουν στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, όπως είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση, ωστόσο είναι διατεθειμένοι να δώσουν ελευθερία κινήσεων στην Αθήνα στην κατάρτιση του φορολογικού νομοσχεδίου, που αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κυβερνητικοί κύκλοι εμφανίστηκαν βέβαιοι πως το 2019 θα κλείσει δίχως δημοσιονομικό κενό, παρά τις ανησυχίες που είχαν προκαλέσει στις Βρυξέλλες οι προεκλογικές παροχές του ΣΥΡΙΖΑ. Επαναβεβαίωσαν μάλιστα ότι δεν έχει αλλάξει ο στόχος που έχει θέσει ο πρωθυπουργός για επαναδιαπραγμάτευση του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος αφότου η κυβέρνηση κερδίσει την εμπιστοσύνη των πιστωτών.

Οι χθεσινές συνομιλίες με τους θεσμούς περιελάμβαναν συζητήσεις του υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο, τον επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί και τον επικεφαλής της αποστολή του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πίτερ Ντόλμαν.

Σήμερα αναμένεται να γίνει και δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων καθώς ο κ. Ρέγκλινγκ θα συναντηθεί με τον κ. Μητσοτάκη, ενώ ο κ. Σταϊκούρας θα έχει ραντεβού με τον επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, που δεν αποκλείεται να διευρυνθεί σε σύσκεψη με την συμμετοχή των εκπροσώπων των υπόλοιπων θεσμών.