Τι υποστήριξε για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο Κλάους Ρέγκλινγκ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Αμετακίνητος στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ,  εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ESM , Κλάους Ρέγκλινγκ από το βήμα του συνεδρίου του  Economist. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι ο υπουργός Οικονομικών κ.Σταϊκούρας  έχει ήδη δεσμευτεί ως προς αυτό.

Όπως επισήμανε, το συμπέρασμα της 3ης Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας της Κομισιόν  είναι ότι  η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες, και πως δεν είναι διασφαλισμένη η συνέπεια ορισμένων μέτρων πολιτικής με τις δεσμεύσεις που δόθηκαν στους Ευρωπαίους εταίρους.

Ξεκαθάρισε ότι, προκειμένου  να στηριχθεί η ανάπτυξη και η βιωσιμότητα του χρέους, πρέπει να  τηρηθεί ο συμφωνημένος δρόμος των μεταρρυθμίσεων πέραν του τέλους του προγράμματος.

Ο κ. Ρέγκλινγκ εξέφρασε την πεποίθησή του πως «η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει την ανάπτυξη κορυφαία προτεραιότητά της, διατηρώντας ταυτόχρονα το συμφωνημένο πρωτογενές πλεόνασμα και καλλιεργώντας την δικαιοσύνη σε όλη την κοινωνία».

Συμπλήρωσε ότι “οι κοινωνικές παροχές θα πρέπει να απευθύνονται σε ομάδες όπως οι νέοι και τα άτομα εργάσιμης ηλικίας, όπου είναι υψηλός ο κίνδυνος φτώχειας. Όπως επισήμανε, το δημοσιονομικό πλεόνασμα, μαζί με την ανάπτυξη, είναι οι απαραίτητες συνθήκες για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ο επικεφαλής του ESM υποστήριξε ότι πρέπει να μπουν οι εξής προτεραιότητες με στόχο την προώθηση της ανάπτυξης:

-Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις: οι μεταρρυθμίσεις που ήδη εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων προσαρμογής, όπως η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, δεν θα πρέπει να αναθεωρηθούν. Για παράδειγμα, οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τις εξελίξεις στην παραγωγικότητα, για να διατηρείται η ανταγωνιστικότητα.

Είναι απαραίτητο να υπάρξουν επιπλέον διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να βελτιωθεί η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα, υπογράμμισε ο κ. Ρέγκλινγκ, συμπληρώνοντας πως αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένων των δυσμενών δημογραφικών προοπτικών για την Ελλάδα.

Για να ενισχυθεί η παραγωγικότητα, απαιτούνται μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν το οικονομικό περιβάλλον πιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις, θα μειώνουν τον χρόνο που απαιτείται για την επίλυση νομικών διαφορών και θα βελτιώνουν περαιτέρω την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης.

-Ιδιωτικοποιήσεις: να συνεχιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις και να στηριχθεί η βελτιωμένη διαχείριση κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε πως αυτό είναι κρίσιμης σημασίας για να δημιουργηθεί μια αποτελεσματική κουλτούρα εταιρικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα και για να υπάρξει προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων.

-Τράπεζες: η ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα πρέπει να διασφαλιστεί προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες χρηματοδότησης και να στηριχθεί η ανάπτυξη, είπε ο κ. Ρέγκλινγκ, συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα χρειάζεται έναν σταθερό και κερδοφόρο τραπεζικό τομέα για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

-Δημοσιονομικές πολιτικές: Όπως επισήμανε ο επικεφαλής του ESM, ο όποιος επανακαθορισμός δημοσιονομικών πολιτικών θα πρέπει να στοχεύει στην καλλιέργεια της ανάπτυξης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την επίτευξη του συμφωνημένου πρωτογενούς πλεονάσματος.

Μια μείωση των φορολογικών συντελεστών, για παράδειγμα, θα μπορούσε να συνδυαστεί με διεύρυνση της φορολογικής βάσης (σ.σ. αφορολόγητο όριο). Επίσης, ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για παραγωγικές δαπάνες, όπως οι δημόσιες επενδύσεις.