Το ΣτΕ ξεμπλοκάρει την επένδυση στο Ελληνικό

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Πράσινο φως» για την πολυσυζητημένη επένδυση της χώρας τα τελευταία χρόνια στο Ελληνικό άναψε σήμερα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).
Κατά του έργου είχαν προσφύγει 550 κάτοικοι ζητώντας, μεταξύ άλλων, να ακυρωθεί του σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει την τοποθέτηση 6 ουρανοξυστών.

Η επένδυση στο Ελληνικό αφορά έργα ύψους 6 δισ. ευρώ που θα κατασκευαστούν στο λεγόμενο μητροπολιτικό πάρκο Ελληνικού-Αγίου Κοσμά από διεθνές επενδυτικό σχήμα υπό την εταιρεία Lamda Development.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητή το σύμβουλο Επικρατείας Χρήστο Ντουχάνη με δύο αποφάσεις της (1305 και 1306/2019) απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης που είχαν συζητηθεί την 7η Δεκεμβρίου 2018.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν κατά πλειοψηφία ότι «είναι απορριπτέοι οι λόγοι ακυρώσεως, σύμφωνα με τους οποίους η πρόβλεψη των υψών κτιρίων είναι αντίθετη με τη συνταγματική επιταγή (άρθρο 24 παρ. 1 Συντ.) της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, μέρος του οποίου αποτελεί το τοπίο και, εν προκειμένω, το αττικό, καθώς και ο λόγος ότι μη νομίμως εκδόθηκε το διάταγμα χωρίς την έγκριση της ΥΠΠΟ».

Παράλληλα, απορρίφθηκαν οι ισχυρισμοί των προσφευγόντων ότι το σχετικό σχέδιο επιφέρει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης στις όμορες περιοχές. Ως προς το τελευταίο διατυπώθηκε μειοψηφία 10 συμβούλων Επικρατείας ειδικά ως προς το παράκτιο μέτωπο της επίμαχης έκτασης.

Σημειώνεται ότι κατά του έργου είχαν προσφύγει 550 κάτοικοι της περιοχής και διάφοροι σύλλογοι και οργανώσεις, ζητώντας ανάμεσα σε άλλα, να ακυρωθεί του σχετικό Προεδρικό Διάταγμα κατά το σκέλος εκείνο που προβλέπει την τοποθέτηση 6 υψηλών κτιρίων, ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης, μέγιστου ύψους 200 μέτρων, που γίνονται αντιληπτά ως τοπόσημα (landmarks).