Τσίπρας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: “H κυβέρνηση λανσάρει μοντέλο κυβέρνησης Ανώνυμης Εταιρείας”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη του ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με ιδιαίτερα καυστικά σχόλια τοποθετήθηκε για τη σύνθεση της κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη επιχειρεί να λανσάρει ένα πρωτότυπο μοντέλο κυβέρνησης Ανώνυμης Εταιρείας. Με δεκάδες τεχνοκράτες σε ρόλο ceo υπουργών”.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε  ότι “εκπρόσωποι επιχειρηματικών ομίλων  έχουν αναλάβει απευθείας τη διαπραγμάτευση του Δημοσίου με τους ομίλους από τους οποίους προέρχονται και μάλιστα για κρίσιμης οικονομικής σημασίας θέματα, όπως το Ελληνικό”.

“Με τον άνθρωπο του ΣΕΒ, συντονιστή όλων των υπουργών.Εδώ δηλαδή καταργείται ακόμα και η λογική της διαμεσολάβησης μεταξύ πολιτικής και επιχειρηματικών ομίλων, αφού οι όμιλοι αναλαμβάνουν απευθείας τα υπουργεία που τους αφορούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας καυτηρίασε όλες τις επιλογές του  νέου πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ αναφέρθηκε και στην αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας.

Επιπρόσθετα, δεσμεύτηκε πως η αντιπολίτευση που θα ασκήσει ο ΣΥΡIΖΑ θα είναι τεκμηριωμένη και όχι με «φωνές και ξόρκια».

Και σε αυτό το πλαίσιο διαμήνυσε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα στηρίξει την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για να τοποθετηθεί πρόεδρος της Βουλής ο Κωνσταντίνος Τασούλας.

Μάλιστα, συνέκρινε  την απόφαση αυτή με το ότι ορισμένοι ευρωβουλευτές της ΝΔ ψήφισαν τον Δ. Παπαδημούλη.

«Διάβασα αυτές τις μέρες για το καβγά που έχει ξεσπάσει στη ΝΔ επειδή λέει κάποιοι ευρωβουλευτές τους, μεταξύ των οποίων και ο πρώην Πρόεδρος της ΝΔ ο Βαγγέλης Μειμαράκης, τόλμησε να ψηφίσει τον Δημήτρη Παπαδημούλη για αντιπρόεδρο του κοινοβουλίου. Αυτή είναι η κατάντια της αντιΣΥΡΙΖΑ υστερίας που ενορχηστρώνεται από έναν σκληρό και ακραίο πυρήνα στο εσωτερικό της ΝΔ και φυσικά από μιντιακά συγκροτήματα. Εμείς δε θα ακολουθήσουμε αυτή την ανόητη τακτική», είπε και συνέχισε:

«Θα ψηφίσουμε αύριο για Πρόεδρο της Βουλής τον προτεινόμενο από το πλειοψηφούν κόμμα, πόσο μάλλον όταν δεν έχουμε κάποια επιφύλαξη επί προσωπικού. Το ίδιο θα πράξουμε και για όσους άλλους αντιπροέδρους δεν έχουμε επιφύλαξη επί προσωπικού. Γιατί επαναλαμβάνω δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση».

Έντονη κριτική άσκησε και στον Υπουργό Εργασίας Νίκο Βρούτση για την απόφασή του σχετικά με το ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες και μετανάστες. «Με το που επανακατέλαβε τη θέση έσπευσε να ακυρώσει τη δυνατότητα της πρόσβασης στην Υγεία και την ασφάλιση χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων. Και βγήκε μάλιστα να το πανηγυρίσει και από πάνω, βγάζοντας δήλωση ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι».

Έκανε επίσης λόγο για συγκέντρωση αστυνομικού αυταρχισμού, αναφερόμενος στην αναδιοργάνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, «στο οποίο έχουν υπαχθεί πλέον οι φυλακές, αλλά και η μεταναστευτική πολιτική.  Σε αντίθεση με κάθε δημοκρατική και πολιτισμένη ευρωπαϊκή χώρα».

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην ΕΥΠ ,την ΕΡΤ και το ΑΠΕ, υπογράμμισε: «Με κορυφαία, επικίνδυνη και γκροτέσκα πράξη, την υπαγωγή της ΕΥΠ, της ΕΡΤ, και του Αθηναϊκού Πρακτορείου απευθείας στον πρωθυπουργό».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να οργανώσει την αντιπολίτευση «με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και στη Βουλή και στη κοινωνία». «Να αξιοποιήσουμε τη μεγάλη δύναμη που μας έδωσε ο λαός, για να σταματήσουμε τον οδοστρωτήρα που έχουν ήδη βάλει μπροστά η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και τα οικονομικά συμφέροντα που τη στηρίζουν. Να οργανώσουμε την αντίσταση της κοινωνίας σε πολιτικές που υπονομεύουν τα δικά της συμφέροντα και συρρικνώνουν τη δημοκρατία», ανέφερε στη συνέχεια.