Ανάσα για φορολογούμενους οι βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Ανακούφιση θα νιώσουν χιλιάδες φορολογούμενοι μετά την βελτίωση στη ρύθμιση των 120 δόσεων  που προωθεί η κυβέρνηση ειδικά για τους μικροοφειλέτες αλλά και τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις βελτιώσεις που αυτές περιλαμβάνονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει το Υπουργείο Οικονομικών, περισσότεροι από 2 εκατ. μικροοφειλέτες  που χρωστούν στην Εφορία έως 3.000 ευρώ θα κερδίζουν μεγαλύτερο αριθμό δόσεων, με τη μείωση της ελάχιστης δόσης στα 20 ευρώ από τα 30 ευρώ που είναι σήμερα.

Μόνο με το «κούρεμα» της ελάχιστης δόσης όσοι χρωστούν ποσά πάνω από 2.400 έως 3.000 ευρώ θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 120 μηνιαίες δόσεις ενώ όσοι έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους από 200 έως 2.400 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών τους σε 10 έως 120 δόσεις των 20 ευρώ η κάθε μία.

Σύμφωνσ με το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών προβλέπεται:

    • Η μείωση του επιτοκίου της ρύθμισης από 5% ετησίως που είναι σήμερα στο 3%.
    • Η χορήγηση κινήτρων σε όσους ενταχθούν να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τη ρύθμιση, κάτι δεν συμβαίνει τώρα. Μια σκέψη είναι να σπάει το χρέος σε δύο κομμάτια, να παγώνει το ένα για όσο εξυπηρετείται το άλλο μέρος και στο τέλος είτε να διαγράφεται το υπόλοιπο της οφειλής για τους συνεπείς είτε να ξανασπάει σε περισσότερα κομμάτια.
    • Η καθιέρωση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων μόνο για μεγάλες οφειλές.