Η στατιστική του νέου κοινοβουλίου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

Με πολλές πρωτιές και πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά η σύνθεση της νέας Βουλής, -18η (IH’) της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας- που θα συνέλθει στις 11 το πρωί και τα μέλη της θα ορκιστούν με θρησκευτικό ή πολιτικό όρκο.

Η νέα αυτή Βουλή των Ελλήνων της ΙΗ’ κοινοβουλευτικής περιόδου, έχει καταρχήν ως σύνθεση μια πρωτιά για τα μεταπολιτευτικά κοινοβουλευτικά χρονικά. Είναι η πρώτη Βουλή των Ελλήνων από το 1974 μέχρι σήμερα που η σύνθεσή της είναι εξακομματική, με το μέγιστο που έχει συμβεί είναι οκτακομματική Βουλή. Στην Βουλή αυτή, επίσης, έχουμε δύο νέα πρωτοεμφανιζόμενα κόμματα την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25.

Σε επίπεδο σύνθεσης, επίσης, η Βουλή αυτή θα έχει έντονη γυναικεία παρουσία. Αυτό συνέβη λόγω του υψηλού πλαφόν του 40% της ποσόστωσης που υπήρξε.
Η παρούσα αυτή Βουλή στην έναρξή της αριθμεί συνολικά 66 εκλεγμένες γυναίκες, ήτοι ποσοστό 21,66%, το δεύτερο ιστορικά υψηλότερο ποσοστό μετά την Βουλή του Ιανουαρίου του 2015 η οποία εξακολουθεί να κρατά τα σκήπτρα.

Τα «πρωτάκια»

Σε υψηλό ποσοστό είναι και η ανανέωση της νέας Βουλής καθώς έχουμε 112 από τους 300 βουλευτές οι οποίοι εισέρχονται για πρώτη φορά στο εθνικό κοινοβούλιο.

Τα «πρωτάκια» φέρνουν αυτή την Βουλή στην 5η θέση της αντίστοιχης κατάταξης . Εάν συνυπολογίσει κανείς και του νεοεισαχθέντες, δηλαδή αυτούς που εκλέχθηκαν και ήταν παλαιότερα και πάλι βουλευτές, αλλά όχι στην προηγούμενη Βουλή, τότε το ποσοστό της ανανέωσης είναι ακόμα πολύ μεγαλύτερο. Ειδικότερα από τα 158 έδρανα της ΝΔ, στα 63 (39,87%) θα καθίσουν «πρωτάκια» βουλευτές.

Οι νεότεροι σε ηλικία και ο αρχαιότερος

Οι νεότεροι πάντως ηλικιακά βουλευτές της ΝΔ είναι ο 29χρονος Ευάγγελος Λιάκος που εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής με τη ΝΔ στην Δυτική Αττική και η 29χρονη βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Μαρία Αμπατζίδη που εκλέχθηκε στην Ανατολική Αττική. Ο αρχαιότερος όλης της Βουλής είναι ο βουλευτής Β’ Πειραιώς Γιάννης Τραγάκης που εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 1974.

Ο πρώτος ηπειρώτης Πρόεδρος Βουλής

Το τρίτο ιστορικό κοινοβουλευτικό της νέας Βουλής είναι, ότι για πρώτη φορά όχι μόνο από τη μεταπολίτευση μέχρι τώρα, αλλά σε όλη την ελληνική κοινοβουλευτική ιστορία από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους, η Βουλή από μεθαύριο θα έχει Πρόεδρο που κατάγεται και εκλέγεται από την περιφέρεια της Ηπείρου. Ο Κώστας Τασούλας, είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Βουλής με καταγωγή και τόπο εκλογής του την βορειοδυτική γωνιά της Ελλάδας.

Πρώτο κόμμα οι δικηγόροι!

Στην «επαγγελματική γεωγραφία» της νέας Βουλής, διατηρείται η πρωτιά που κατέχουν οι δικηγόροι-νομικοί. Μια πρωτιά που κρατά γερά σε όλες τις μεταπολιτευτικές Βουλές με γερές ρίζες και στις προδικτακτορικές. Οι δικηγόροι-νομικοί είναι 71, με δεύτερο «κόμμα» τους ιατρούς με 36 βουλευτές, ακολουθούν οι οικονομολόγοι με 32, ενώ ισόπαλοι είναι οι δημοσιογράφοι και οι μηχανικοί με 27.

Ο Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βράδυ της Κυριακής έχει εγγραφεί ως ο 13ος εν σειρά και ο 9ος εκλεγμένος Πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας. Εκλεγμένος Πρωθυπουργός με ποσοστό 39,85% που είναι το υψηλότερο που έλαβε το πρώτο κόμμα της ΝΔ σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις που έγιναν τα χρόνια της κρίσης και των Μνημονίων.

Κανένας άλλος Πρωθυπουργός της «γαλάζιας» παράταξης, δεν είχε τόσο αυξημένη σε δύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πλην του Κωνσταντίνου Καραμανλή, όπου στην Βουλή του 1974 που η κοινοβουλευτική δύναμη της ΝΔ ήταν 200 βουλευτές και στην Βουλή του 1977 είχε 171 βουλευτές. Ο Κώστας Καραμανλής στην κυβέρνηση (2004-2007) είχε κοινοβουλευτική δύναμη 165 εδρών.

Η ρεβάνς στον Τσίπρα

Οι 8,3 ποσοστιαίες μονάδες διαφοράς μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί μια ρεβάνς για τη ΝΔ, καθώς ισοφαρίζει τη νίκη που πέτυχε ο Αλέξης Τσίπρας στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 έναντι της ΝΔ. Οι 8,32% ποσοστιαίες μονάδες διαφοράς μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί ιστορικά την 6η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ του πρώτου και δεύτερου κόμματος από το 1974 μέχρι σήμερα.

Το ποσοστό 31,53% του ΣΥΡΙΖΑ είναι το τρίτο καλύτερο αποτέλεσμα μετά από το 36,44% που είχε πάρει στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και το 35,46% του Σεπτεμβρίου του 2015.

ΚΙΝΑΛ – ΚΚΕ

Για το ΚΙΝΑΛ το ποσοστό του 8,10% των εκλογών αυτών είναι το τρίτο χαμηλότερο (μετά το 6,28% του Σεπτεμβρίου του 2015 και το 4,6% του Ιανουαρίου του 2015) όλων των 18 προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

Το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό, αποτελεί και το 5,30% που είχε σε αυτές τις εκλογές το ΚΚΕ. Τα δύο άλλα πιο χαμηλά ποσοστά, στις 18 εκλογικές αναμετρήσεις από το 1974 μέχρι σήμερα ήταν το 4,54% στις εθνικές εκλογές του 1993 και το 4,51% του Ιανουαρίου του 2015.