Οριστικά εκτός προγράμματος των μαχητικών F-35 τέθηκε από τις ΗΠΑ η Τουρκία, καθώς η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα παραγωγής τους θα τερματιστεί έως τα τέλη του Μαρτίου του 2020, ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης η Έλεν Λορντ, αναπληρώτρια υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, αρμόδια για θέματα προμηθειών.
«Προχωράμε σε έναν πολύ συντεταγμένο τερματισμό της τουρκικής συμμετοχής στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35, ο οποίος θα έχει ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2020», είπε η Λορντ και διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον θα μπορέσει να καλύψει τα κενά που θα δημιουργήσει ο αποκλεισμός της Άγκυρας από το πρόγραμμα, χωρίς προβλήματα στις παραδόσεις των F-35 στα κράτη που έχουν ήδη κάνει παραγγελίες.
Η Αμερικανίδα αξιωματούχος, πάντως, απέφυγε να σχολιάσει, ερωτηθείσα εάν η Άγκυρα θα μπορούσε να επανενταχθεί στο πρόγραμμα εάν δεν εγκαταστήσει το ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400.
«Αυτή είναι μια πολύ συγκεκριμένη αντίδραση σε μια συγκεκριμένη ενέργεια», δήλωσε ο Ντέιβιντ Τράκτενμπεργκ, αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για τη χάραξη πολιτικής, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η αμερικανική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη στρατηγική σχέση της με την Τουρκία.
Τουρκία: Μονομερές μέτρο
Η απόφαση των ΗΠΑ να θέσουν οριστικά εκτός του προγράμματος των F-35 προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρας. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «άδικη» την απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσουν τη χώρα από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35, μίλησε μονομερές μέτρο και κάλεσε τις ΗΠΑ να την ανακαλέσουν.
«Αυτό το μονομερές μέτρο αντίκειται προς το πνεύμα της συμμαχίας και δεν βασίζεται σε θεμιτούς λόγους. Ο αποκλεισμός της Τουρκίας, ενός από τους εταίρους του προγράμματος F-35, είναι άδικος», υποστήριξε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε ανακοίνωσή του.
Οικονομία και βιομηχανία
Με την αποπομπή της Τουρκίας από την συμπαραγωγή του F-35, η Τουρκία θα χάσει περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια δολάρια που αναλογούν στο κομμάτι συμπαραγωγής που της είχε ανατεθεί σε βάθος χρόνου, συν θέσεις εργασίας και οικονομικές ευκαιρίες για την αμυντική βιομηχανία της. Τα τουρκικά εργοστάσια είχαν ήδη λάβει παραγγελίες αξίας περίπου $1 δισεκατομμυρίου.
Η παραγωγή των 900 και πλέον εξαρτημάτων του F-35 που είχε αναλάβει η Τουρκία θα μεταφερθεί σε πρώτη φάση πρωτίστως σε αμερικανικές μονάδες, και στην συνέχεια θα κατανεμηθεί και σε διεθνείς προμηθευτές, προσέθεσε.
Όσον αφορά την μονάδα παραγωγής και συντήρησης κινητήρων στο Εσκίσεχιρ, είπε ότι δύο ευρωπαϊκές βιομηχανίες που ήδη εμπλέκονται στο πρόγραμμα μπορούν να καλύψουν το κενό.