Με ρεκόρ ψήφων εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής ο Κώστας Τασούλας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Με ευρύτατη πλειοψηφία -καταρρίπτοντας μάλιστα ρεκόρ ψήφων- εξελέγη από την Ολομέλεια νέος πρόεδρος της Βουλής ο Κώστας Τασούλας.

Στο πρόσωπο του βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ που διαθέτει μακρά κοινοβουλευτική εμπειρία αποτυπώθηκε ένα κλίμα ευρύτατης συναίνεσης, καθώς εξασφάλισε 283 ψήφους σε σύνολο 298 βουλευτών που ψήφισαν. Υπέρ της εκλογής του τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση, ενώ παρών ψήφισε το ΚΚΕ.

Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική και η διακομματική στήριξη της εκλογής του νέου προέδρου της Βουλής οδήγησε στο αποτέλεσμα των 283 ψήφων, ένα αποτέλεσμα που χαρακτηρίζεται ρεκόρ στα κοινοβουλευτικά χρονικά, δεδομένου ότι ξεπέρασε το αποτέλεσμα εκλογής της Ζωής Κωνσταντοπούλου που είχε λάβει 235 ψήφους. Ο Νίκος Βούτσης είχε αναδειχθεί πρόεδρος της Βουλής με 181 ψήφους.

Για την εκλογή του προέδρου της Βουλής προηγήθηκε φανερή ψηφοφορία, σύμφωνα με τις αλλαγές που έχουν επέλθει στον Κανονισμό της Βουλής, και όχι μυστική ψηφοφορία όπως έγινε στο παρελθόν.

Μετά την εκλογή ακολουθεί η προγραμματική ομιλία του νέου προέδρου αλλά και η τελετή παράδοσης–παραλαβής. Ο νέος πρόεδρος θα κατευθυνθεί στο γραφείο του απερχόμενου προέδρου της Βουλής, Νικολάου Βούτση προκειμένου να γίνει η εθιμοτυπική παράδοση.

Μετά τη μία το μεσημέρι θα ακολουθήσει η εκλογή των προτεινόμενων για τις θέσεις των αντιπροέδρων.

Η Νέα Δημοκρατία έχει ανακοινώσει ότι θα προτείνει ως αντιπροέδρους τους Χαράλαμπο Αθανασίου, Νικήτα Κακλαμάνη και Αθανάσιο Μπούρα. Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει για τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής τον Δημήτρη Βίτσα.

Το ΚΙΝΑΛ θα προτείνει αντιπρόεδρο τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και το ΚΚΕ τον Γιάννη Λαμπρούλη.

Το αποτέλεσμα-ρεκόρ ξεπέρασε το αποτέλεσμα εκλογής της Ζωής Κωνσταντοπούλου που είχε λάβει 235 ψήφους, ενώ ο προηγούμενος πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, είχε αναδειχθεί με 181 ψήφους. Για την εκλογή του προέδρου της Βουλής προηγήθηκε φανερή ψηφοφορία, σύμφωνα με τις αλλαγές που έχουν επέλθει στον Κανονισμό της Βουλής, και όχι μυστική ψηφοφορία όπως έγινε στο παρελθόν.

Το βιογραφικό του νέου προέδρου

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας γεννήθηκε στα Ιωάννινα στις 17/7/1959 και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει διατελέσει υπουργός Πολιτισμού και υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

Στο παρελθόν διετέλεσε δήμαρχος Κηφισιάς (1994-1998). Προηγουμένως εξελέγη στις δημοτικές εκλογές του 1990 δημοτικός σύμβουλος Κηφισιάς.

Υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας του Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα (1981-1990) και ειδικός σύμβουλος στα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Εμπορίου και Γεωργίας (1989-1990).

Διετέλεσε πρόεδρος του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (Ο.Π.Ε.) από τον Οκτώβριο του 1990 έως τον Σεπτέμβριο του 1993.

Επίσης ήταν συντάκτης του περιοδικού “Βιομηχανική Επιθεώρηση” ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο της Αθήνας.

Είχε ασχοληθεί με αρθρογραφία στον τοπικό τύπο των Ιωαννίνων.

Είναι έγγαμος και έχει έναν γιο και μια κόρη.

Οι νέοι γραμματείς της Βουλής

Ο νέος Πρόεδρος της Βουλής επέλεξε, για την θέση του Γενικού Γραμματέα της Βουλής, τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού και στέλεχος της δημόσιας διοίκησης με εμπειρία στα κοινοβουλευτικά ζητήματα, Γιώργο Μυλωνάκη. Ο κ. Μυλωνάκης διαδέχεται τον κ. Κώστα Αθανασίου.

Για την θέση του ειδικού γραμματέα της Βουλής, ο κ. Τασούλας επέλεξε τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Επιστημονικής Εποπτείας της Βουλής, Βασίλη Μπαγιώκο, ο οποίος διαδέχεται τον Κώστα Βασιλάκη.

Σε κάθε περίπτωση πάντως και λόγω των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν οι απερχόμενοι γραμματείς θα μείνουν στη θέση τους μέχρι και την προσεχή Τετάρτη όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η συγκρότηση των επιτροπών και η Βουλή θα μπορεί να εκκινήσει το νομοθετικό της έργο.