Το λιμάνι του Ρεθύμνου φωνάζει ξανά “παρών”!

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Γράφει ο Αντώνης Λαζαρής

Αύριο Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019 ξεκινά δρομολόγια το “Olympus” της Sea Speed Ferries με καπετάνιο τον καπετάν- Στράτο Τεκνάκη. Η επαναδραστηριοποίηση του πλοίου αποτελεί μια πολύ σημαντική είδηση καθώς το πλοίο παρέμεινε παροπλισμένο για μερικά χρόνια. Το πλοίο θα ξεκινήσει δρομολόγια στη γραμμή Πειραιάς-Μήλος-Σαντορίνη-Ρέθυμνο.

Εδώ βλέπουμε το πλοίο, πρώτο από τα αριστερά, να είναι δεμένο στα Αμπελάκια της Σαλαμίνας το 2014. Το “Olympus” είναι ένα πλοίο με μήκος 143 μέτρων και μεγάλη μεταφορική ικανότητα σε φορτηγά και αυτοκίνητα Ι.Χ. Έχει πρωτόκολλο 1000 επιβατών και διαθέτει 263 κρεβάτια.

Το πλοίο κατέπλευσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1998 από την Ιαπωνία με το όνομα “Μaria G” για την εταιρεία του κ. Γιαννάτου από την Πάτρα. Το έφερε στην Ελλάδα ο καπετάν-Χαράλαμπος Παλουμπής, σημερινός πλοίαρχος του “Blue Galaxy”.

To “Maria G” δρομολογήθηκε στη γραμμή από Τσεσμέ για Πάτρα-Ηγουμενίτσα και Μπρίντεζι και από Πάτρα για Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα-Μπρίντεζι με περιστασιακές προσεγγίσεις στην Κεφαλλονιά. Το πλοίο αποδείχθηκε χρυσωρυχείο για την εταιρεία του και κέρδισε επάξια μεγάλο μερίδιο της γραμμής.

Το 2004 ναυλώθηκε για την Μaritime Way συνεχίζοντας τις προσεγγίσεις του λίγο πολύ στα ίδια λιμάνια. Το 2006 πέρασε στην πλοιοκτησία της οικογένειας Τζανετάκου παίρνοντας το όνομα “Elli T”. Συνέχισε τα δρομολόγιά του από Πάτρα και Ηγουμενίτσα για το Μπρίντεζι μέχρι το 2011.

Το 2012 ταξίδεψε με τα σινιάλα της Cretan Ferries στη γραμμή Πειραιάς-Ρέθυμνο με τον καπετάν-Γιώργο τον Αρβανίτη στο τιμόνι. Το εγχείρημα της Cretan Ferries δεν μακροημέρευσε για πολλούς λόγους. Τώρα το πλοίο κάνει ένα νέο δυναμικό ξεκίνημα. Η εταιρεία πιστεύει στις δυνατότητες του πλοίου και έχει επενδύσει σε αυτό.

Η Μήλος είναι ένα νησί που αναπτύσσεται ταχύτατα ενώ η Σαντορίνη αποτελεί το βαρύ χαρτί του ελληνικού τουρισμού. Το Ρέθυμνο διαθέτει λιμάνι που παραμένει αναξιοποίητο σε μεγάλο βαθμό από τα πλοία της Ακτοπλοΐας. Η πόλη του Ρεθύμνου έχει ανάγκη το πλοίο. Οι κάτοικοι του Ρεθύμνου θα στηρίξουν τη δρομολόγηση του πλοίου. Οι συνθήκες μοιάζουν καλύτερες από αυτές που επικρατούσαν το 2012. Η πρόκληση είναι μεγάλη. Το στοίχημα είναι μεγάλο. Τα οφέλη θα είναι πολύπλευρα για όλες την πόλη, την εταιρεία, την Μεγαλόνησο. Σε μια εποχή που αυξάνεται συνεχώς η διακίνηση φορτηγών η δρομολόγηση ενός τέτοιου πλοίου φαντάζει ιδιαίτερα επίκαιρη και φιλόδοξη.

Το λιμάνι του Ρεθύμνου πασχίζει να σταθεί ανάμεσα στα δύο μεγάλα λιμάνια της Κρήτης. Για όλη την Κρήτη η δρομολόγηση του πλοίου θα είναι ωφέλιμη. Νέα γραμμή, πολλά φορτηγά, νέες προοπτικές.

Το λιμάνι του Ρεθύμνου φωνάζει ξανά παρών!