Το “who is who” των επενδυτών που προτίμησαν το 7ετές ομόλογο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Σε κλίμα ευφορίας βρίσκεται η κυβέρνηση μετά και την πετυχημένη έξοδο στις αγορές με την έκδοση του επταετούς ομολόγου.

Το επιτόκιο τελικά  διαμορφώθηκε στο 1,9%, που είναι το χαμηλότερο στην ιστορία των ελληνικών εκδόσεων σε ευρώ.!Οι προσφορές που έλαβε, υπερέβησαν τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που συνιστά την μεγαλύτερη ζήτηση για ελληνικό χρέος αφότου η χώρα μας ολοκλήρωσε το τρίτο μνημόνιο, τον περασμένο Αύγουστο.

Ας δούμε όμως τις προσφορές που κατατέθηκαν: Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΔΔΗΧ, στο βιβλίο κατατέθηκαν 335 προσφορές για τον 7ετή τίτλο, εκ των οποίων μόνον το 16% αναλογούσε σε Έλληνες ενδιαφερόμενους.

Το ένα τρίτο των επενδυτών (33%) προερχόταν από το Ηνωμένο Βασίλειο, το 12% είχε ως βάση την Γαλλία, το 11% βασιζόταν στις Σκανδιναβικές χώρες και ακόμα 9% προήλθε από την γερμανόφωνη ζώνη (Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία). Το ενδιαφέρον από τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν σχετικά περιορισμένο, στο 4%.

Η πλειονότητα των προσφορών, σε ποσοστό 55%, προήλθε από διαχειριστές κεφαλαίων (fund managers) και το 20% από τράπεζες, τόσο δημόσιες όσο και ιδιωτικές.

Τα πιο κερδοσκοπικά επενδυτικά οχήματα (hedge funds) αντιπροσώπευσαν το 10% των προσφορών, έναντι 31% στην αντίστοιχη περσινή έκδοση. Ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά Ταμεία, που παραδοσιακά θεωρούνται οι πιο σταθεροί θεσμικοί επενδυτές, κάλυψαν στο 9%.