Διευκρινίσεις Τραμπ για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε Άγκυρα για τους S-400

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Ασαφές ήταν νωρίτερα, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία για την απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, μετά από αντικρουόμενες δηλώσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Τελικά, με διευκρινιστική δήλωση ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε να ανασκευάσει προγενέστερη τοποθέτηση, στην οποία είχε υποστηρίξει ότι η Ουάσινγκτον δεν εξετάζει αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία για την παραλαβή του ρωσικού συστήματος S-400. «Όχι, δεν το εξετάζουμε αυτό αυτή τη στιγμή. Όχι», ήταν η προηγούμενη απάντηση που είχε δώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε ερώτηση δημοσιογράφου. Λίγο αργότερα όμως ακολούθησε διευκρινιστική δήλωση, στην οποία ο πρόεδρος Τραμπ είπε ότι ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί να εξετάζει τις κυρώσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act – CAATSA).

«Το εξετάζουμε. (Είναι) μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση για πολλούς λόγους. Τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν γίνει καλύτερα από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε ορισμένα πολύ μεγάλα λάθη σε σχέση με την Τουρκία και αυτό είναι πολύ κακό. Επομένως το μελετούμε και θα δούμε τι θα κάνουμε. Δεν το έχουμε ακόμη ανακοινώσει».

Δυσφορία Ερντογάν και οικονομικές επιπτώσεις

Ο Ερντογάν φρόντισε να καταστήσει σαφή την οργή του για την αμερικανική κίνηση, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον. Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν αναφερόμενος στην τεταμένη τηλεφωνική επικοινωνία Μπόλτον-Ερντογάν είπε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών, που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν υγιείς με τέτοιες μονομερείς αποφάσεις, σύμφωνα με το δίκτυο CNN Turk.

Τα χρήματα που θα χάσει αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας από τον αποκλεισμό τα από τη γραμμή παραγωγής των υπερεξελιγμένων μαχητικών είναι σημαντικά, καθώς υπάρχουν συμβόλαια, όπου το Πεντάγωνο τονίζει ότι θα έφτασαν σε αξία 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Οχτώ τουρκικές εταιρείες συμμετέχουν στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35, προμηθεύοντας εκατοντάδες μέρη των αεροσκαφών, όπως συστήματα απεικόνισης θαλάμου διακυβέρνησης και εξοπλισμού προσγείωσης.

Ο διευθυντής Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, ο Ισμαήλ Ντεμίρ δήλωσε ότι η αμερικανική απόφαση να μεταφέρει αλλού τις εργασίες παραγωγής θα αποτελέσει μια αρνητική εξέλιξη για αυτές τις εταιρείες. Ο Ντεμίρ επισήμανε ότι οι απώλειες αυτές θα είναι προσωρινές, υποστηρίζοντας ότι οι εταιρείες μακροπρόθεσμα θα βγουν ισχυρότερες.

Ωστόσο, αναλυτές τονίζουν ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα στις τουρκικές εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα παραγωγής των αεροσκαφών επί μία δεκαετία, ενώ εκτιμούν ότι θα περιοριστεί επίσης η πρόσβαση της Τουρκίας σε νέα αμυντική τεχνολογία.

Οι τουρκικές εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των F-35 είναι οι Roketsan, Havelsan, Alp Aviation, Ayesas, Kale Aerospace, Tubitak-SAGE, η τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία TAI και το τουρκικό σκέλος της ολλανδικής εταιρείας Fokker Elmo, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο των F-35.