Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Και η ναυτιλία στο νέο Emissions Trading System»

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Την επέκταση του Emissions Trading System και στη ναυτιλιακή βιομηχανία, προανήγγειλε ο νέα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την πρώτη δημόσια ομιλίας της στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αμέσως μετά την εκλογή της.

Η νέα Πρόεδρος ανέφερε ότι στις πρώτες 100 μέρες μετά την εκλογή της νέας Επιτροπής, θα δημοσιοποιηθεί η πράσινη πολιτική της με την ονομασία «Green Deal for Europe», όπου θα ενσωματώνεται το νέο ευρωπαϊκό κλιματικό δίκαιο και θα τίθενται συγκεκριμένοι στόχοι προς επίτευξη μέχρι το 2050.

«Είναι πρόθεση αλλά και δέσμευση της Επιτροπής», υπογράμμισε, «να μειωθούν οι εκπομπές αερίων ρύπων κατά 50 έως και 55% μέχρι το 2030.

Το Emissions Trading System», συνέχισε, «θα επεκταθεί και στη ναυτιλιακή βιομηχανία, ενώ θα υπάρξει επανεξέταση του πλαισίου και για τις αερομεταφορές με μείωση των παραχωρήσεων και απαλλαγών που δίνονταν μέχρι πρόσφατα στους αερομεταφορείς».

Η νέα πρόεδρος τόνισε εξάλλου ότι όλα τα διαφορετικά συστήματα που αφορούν την παρακολούθηση και «εμπορία» των ρύπων θα πρέπει να ενοποιηθούν αλλά και να συγκλίνουν μεταξύ τους. «Σε αυτό το πλαίσιο», επεσήμανε, «η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα καταστεί η Ευρωπαϊκή Κλιματική Τράπεζα».

Έμφαση στην καινοτομία και τις δεξιότητες

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε, επίσης, η κυρία Φον ντερ Λάιεν, στη βιομηχανία της ΕΕ, η οποία, όπως είπε, «πρέπει να στηριχθεί για να δώσει ευκαιρίες εργασίας, ειδικά στους νέους».

«Θα χρειαστεί να επενδύσουμε στην καινοτομία και στην έρευνα, στον επανασχεδιασμό των οικονομιών μας και στην επικαιροποίηση της βιομηχανικής πολιτικής. Σε αυτό το πλαίσιο θα ξεκινήσω την εκπόνηση της νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής της ΕΕ», υπογράμμισε.

Τέλος, η νέα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεσήμανε την ανάγκη του δίκαιου εμπορίου (fair trade), τονίζοντας παράλληλα την δέσμευση στους ισχύοντες κανόνες ανταγωνισμού, οι οποίοι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των οικονομιών.

Σύμφωνα με ευρωπαίους παρατηρητές, «η κυρία Φον ντερ Λάιεν εμμέσως πλην σαφώς καυτηρίασε την κινεζική πολιτική βάσει της οποίας «ορισμένοι εξαγοράζουν τη διεθνή επιρροή τους και δημιουργούν συνθήκες εξάρτησης με το να επενδύουν σε λιμάνια και δρόμους».