Ευρωπαίοι επενδύουν τα λεφτά τους σε ακίνητα στα Επτάνησα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

“Με καλό μάτι” βλέπουν οι Ευρωπαίοι την Ελλάδα για την αγορά ακινήτων, ιδίως τα Επτάνησα. Σε αυτή την κατεύθυνση έχει συμβάλει και η  AirBnb, μέσω της οποίας  αναζητούν εξοχική κατοικία  στα μαγευτικά Επτάνησα, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να έχουν δείξει Ιταλοί, Γερμανοί, Σουηδοί και Φινλανδοί.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Algean Property, ενώ παλαιότερα οι αγοραστές ήταν ως επί το πλείστον ζευγάρια συνταξιούχων που ενδιαφέρονταν για μικρά σπίτια, με κήπο και χωρίς πολλές ανέσεις, για ίδια χρήση, η ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης στο Ιόνιο έφερε ανατροπές στο προφίλ των ενδιαφερομένων.

Σύμφωνα με τα μεγάλα μεσιτικά γραφεία, οι ξένοι πλέον θέλουν να αποκτήσουν κατοικία για επενδυτικούς  λόγους, λαμβάνοντας υπόψιν την δυναμική ανάπτυξης που θα παρουσιάσει η αγορά ακινήτων στη χώρα μας.

Στο μικροσκόπιό τους τίθενται κυρίως ακίνητα δύο ή τριών υπνοδωματίων, με θέα και γειτνίαση με τη θάλασσα. Ο μέσος προϋπολογισμός κυμαίνεται μεταξύ 500.000 και 700.000 €.

Η Κέρκυρα προσελκύει κυρίως αγοραστές από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή, την Ιταλία και τη Γερμανία. «Πρόκειται για την πιο ώριμη αγορά, με τις αποδόσεις να διαμορφώνονται στο 4,6%.

Η ζήτηση και οι προσφερόμενες τιμές είναι σταθερές, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες νοικιάζουν τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αποκτώντας εισόδημα που δεν τους επιτρέπει εύκολα να πουλήσουν τις περιουσίες τους», τονίζει η εταιρία συμβούλων ακινήτων. Πιο αναλυτικά, η μέση τιμή πώλησης υπολογίζεται σε 4.000 €/τ.μ. με 6.000 €/τ.μ., με τα ενοίκια να αγγίζουν έως και τα 5.500 €/εβδομάδα.

Βρετανοί, Ρώσοι, Άραβες, Ιταλοί και Γερμανοί φιγουράρουν πρώτοι ανάμεσα στους επίδοξους αγοραστές παραθεριστικής κατοικίας στην Ζάκυνθο. Σύμφωνα με την Algean, ο αριθμός των προσφερόμενων ακινήτων κυμαίνεται σε 1.000, με τις τιμές πώλησης να διαμορφώνονται μεταξύ 4.000 €/τ.μ. και 6.000 €/τ.μ. και τα ενοίκια να φθάνουν τα 4.500 €/εβδομάδα.

Η Κεφαλλονιά διαθέτει το χαμηλότερο απόθεμα εξοχικών κατοικιών. Οι τιμές πώλησης κυμαίνονται από 3.000 €/τ.μ. έως και 4.000 €/τ.μ., ενώ η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης είναι από 2.000 € έως 4.000 €/εβδομάδα. Οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές προέρχονται κατά κύριο λόγο από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ολλανδία.

Η Λευκάδα προσφέρει μέση απόδοση της τάξεως του 4,9%», σημειώνει η Algean. Αξίζει να επισημανθεί πως το απόθεμα φθάνει τα 800, με τις ζητούμενες τιμές να κυμαίνονται μεταξύ 3.000 και 4.000 €/τ.μ. Έως τα 4.000 €/εβδομάδα είναι οι ζητούμενες τιμές για ενοικίαση, ενώ, πέραν των Βρετανών, των Ιταλών και των Γερμανών, εξίσου αυξημένο παρουσιάζεται και το ενδιαφέρον των Γάλλων και των Σκανδιναβών.