Με ομιλία Μητσοτάκη ξεκινά το απόγευμα η συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Ξεκινούν σήμερα, Σάββατο, στις 6:00 το απόγευμα οι Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης θα γίνει τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Θεσμικά οι Προγραμματικές Δηλώσεις συνιστούν κορυφαία στιγμή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Στην πράξη, και με δεδομένη την απόλυτη πλειοψηφία του πρώτου κόμματος, οι Προγραμματικές προδιαγράφουν τους πρώτους μήνες της νέας διακυβέρνησης. Επιπλέον, στη συζήτηση εκφράζονται για πρώτη φορά οι τακτικές που θα ακολουθήσει η αντιπολίτευση.

Η διαδικασία ανοίγει με την ομιλία του νέου πρωθυπουργού ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει και να αναπτύξει τα βασικά σημεία του σχεδίου της κυβέρνησης με ορίζοντα τετραετίας. Αναμένεται να ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των εισηγητών των έξι κομμάτων.

Τις δύο επόμενες ημέρες, Κυριακή και Δευτέρα, έως την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση το βράδυ της Δευτέρας, θα εναλλάσσονται στο βήμα, μέλη της κυβέρνησης και βουλευτές.

Η μεγάλη σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή αναμένεται να κορυφωθεί τη Δευτέρα, οπότε και θα λάβουν όλοι τον λόγο με τελευταίο τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα κλείσει την τριήμερη συζήτηση λίγο πριν από τα μεσάνυχτα. Αμέσως μετά θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Στόχος είναι η Βουλή να είναι έτοιμη, σε επίπεδο κοινοβουλευτικών επιτροπών, από την Τετάρτη 24 Ιουλίου να συζητήσει και να επεξεργαστεί τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης.

Ο Μητσοτάκης

Το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να παρουσιάσει το σχέδιο του για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Δεδομένων των προεκλογικών εξαγγελιών του αλλά και των μέχρι τώρα κινήσεων της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα παρουσιάσει απλώς ένα σχέδιο για το «νοικοκύρεμα» των δημοσίων πραγμάτων. Ο πρωθυπουργός επιδιώκει κάτι πολύ περισσότερο: Την ανάδυση μια διαφορετικής Ελλάδας που θα στηρίζεται στην ιδιωτική οικονομία, την καινοτομία, το δόγμα «νόμου και τάξης». Αλλαγές όπως η δημιουργία ενός κεφαλαιοποητικού ασφαλιστικού συστήματος με συμμετοχή ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, συνιστούν ανατροπές όσων έκρινε αυτονόητα η ελληνική κοινωνία τις τελευταίες δεκαετίες. Βεβαίως, από το να τα πεις μέχρι αν τα κάνεις, είναι μεγάλη η απόσταση. Αλλά ο κ. Μητσοτάκης θα τα πει.

Πέρα από το γενικό πλαίσιο, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς διαχειριστεί ο πρωθυπουργός στην ομιλία του δύο συγκεκριμένα ζητήματα: Το ακριβές χρονοδιάγραμμα και περιεχόμενο των νομοσχεδίων για τις φοροελαφρύνσεις για τα οποία οι δανειστές εκφράζουν ζωηρές αμφιβολίες και τις ενστάσεις που διατυπώνονται ακόμα και μέσα στη ΝΔ για τους διορισμούς σε θέσεις γενικών γραμματέων των Γιώργου Μαυρωτά και Κωνσταντίνου Τσουβάλα.

Ο Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας θα αντιμετωπίσει για πρώτη φορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τα έδρανα της αντιπολίτευσης. Μετά από τριάμισι χρόνια, οι ρόλοι αντιστρέφονται. Μένει να δούμε αν θα αλλάξει κα το ύφος της αντιπαράθεσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ακολουθήσει τη γραμμή της «μαχητικής αλλά τεκμηριωμένης» αντιπολίτευσης. Θα εστιάσει στα ζητήματα της κοινωνικής ασφάλισης και της φορολογίας, κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκης για ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική και αθέτηση των υποσχέσεών του. Παράλληλα, σε μια αντιστροφή των ρόλων του προηγούμενου διαστήματος, ο κ. Τσίπρας θα χρησιμοποιήσει τις τοποθετήσεις Μαυρωτά και Τσουβάλα για να κατηγορήσει τον κ. Μητσοτάκη ότι εξαπάτησε τους πολίτες σε ό,τι αφορά τις Πρέσπες και το Μάτι.

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας θα δώσει και σήματα συναίνεσης, όπως έκανε με την υπερψήφιση του κ. Τασούλα για την προεδρία της Βουλής, καθώς μια τη δήλωση του στον κ. Ρέγκλινγκ ότι θα στηρίξει οποιαδήποτε διαπραγματευτική κίνηση της κυβέρνησης για μείωση των πλεονασμάτων.