Προγραμματικές : Οι προτεραιότητες του Κ. Μητσοτάκη για το επόμενο εξάμηνο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Τις προτεραιότητες του επόμενου εξαμήνου ανά τομέα αναμένεται να οριοθετήσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση των τριήμερων προγραμματικών του δηλώσεων που ξεκινούν σήμερα το απόγευμα στην Βουλή.

Ήδη ο κ. Μητσοτάκης έχει πραγματοποιήσει διαδοχικές συσκέψεις με τους υπουργούς και τους συνεργάτες του, για να καθορισθούν οι προτεραιότητες ανά τομέα, ενώ αναμένεται να περιγράψει και τη φιλοσοφία με την οποία θα κυβερνήσει.

Ο Πρωθυπουργός είχε αναθέσει στους υφυπουργούς Άκη Σκέρτσο και Γρηγόρη Δημητριάδη, να συντονίσουν, από κοινού με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, προκειμένου η κυβέρνηση να δώσει την αίσθηση μίας «καλοκουρδισμένης ορχήστρας».

Η προσοχή της αγοράς και των παραγωγικών φορέων όλων των κλάδων θα επικεντρωθεί στο πως θα ξεδιπλωθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις για μειώσεις φόρων και επενδύσεις με αναπτυξιακό πρόσημο.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η Βουλή να είναι έτοιμη, σε επίπεδο κοινοβουλευτικών επιτροπών και εκλογής των προεδρείων τους από την Τετάρτη 24 Ιουλίου προκειμένου να συζητήσει και να επεξεργαστεί τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει και κάποιες εκπλήξεις στην ομιλία του, πέρα από τους βασικούς στόχους αλλά κανείς δεν είναι διατεθειμένος για περαιτέρω αποκαλύψεις προκειμένου να διατηρηθεί το στοιχείο της έκπληξης.

Ένα ακόμη στοιχείο. των προγραμματικών δηλώσεων, αναμένεται να είναι ότι το 2021 θα είναι ένα έτος ορόσημο για Ελλάδα, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την απελευθέρωση της χώρας.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σκεπτικό, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να λειτουργήσει αυτή η χρονιά ως καταλύτης που θα σηματοδοτήσει την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση, με νέο αναπτυξιακό και επενδυτικό μοντέλο και έχοντας αφήσει πίσω τον λαϊκισμό.

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί πως τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης δεν περιμένει μόνο η αντιπολίτευση, αλλά και οι θεσμοί προκειμένου να εκτιμήσουν αναλυτικά το τετραετές σχέδιο της ΝΔ που κοστίζει περί τα 6 δισ. ευρώ.