Βρετανοί βουλευτές καταδικάζουν τα 45 χρόνια κατοχής της Κύπρου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Σε μια εποχή που η απροθυμία της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να καλέσει την Τουρκία να απομακρύνει τα πλωτά γεωτρύπανα από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει προκαλέσει απογοήτευση στους Κυπρίους του Ηνωμένου Βασιλείου, οι Βρετανοί βουλευτές που αγωνίζονται για την Κύπρο επανέλαβαν και πάλι την πλήρη υποστήριξή τους .

Σε μια εκδήλωση στο Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου για τα 45 χρόνια από την τουρκική εισβολή, τα μέλη της Ολοκληρωμένης Κοινοβουλευτικής Ομάδας (All-Party Parliamentary Groups – APPG) για την Κύπρο καταδίκασε τη συνεχιζόμενη κατοχή και διχοτόμηση, σημειώνοντας πως αποτελεί μια ανθρωπιστική «τραγωδία» και μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Εθνική Ομοσπονδία Κυπρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμμετείχαν περισσότεροι από εκατό Κύπριοι της Μεγάλης Βρετανίας και δεκάδες Βρετανοί βουλευτές έδωσε το παρών ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Ο κ. Πρόδρομος τόνισε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έχει επανειλημμένα εκφράσει την ετοιμότητά του για την επανάληψη των συνομιλιών διευθέτησης εντός του πλαισίου έξι σημείων που υπέβαλε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στις συνομιλίες του Crans Montana το καλοκαίρι του 2017.

Περιέγραψε την πρόσφατη πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Akinci σχετικά με τη «συνδιαχείριση» των φυσικών πόρων της ΑΟΖ ως μια άλλη προσπάθεια της Άγκυρας «να παρεκκλίνει από τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων» και να αποφύγει τις συνομιλίες για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. «Αυτό το σημείο φαίνεται να δημιουργεί κάποια προβλήματα για την Τουρκία», σχολίασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Κυβέρνησης.

Ο κ. Προδρόμου χαρακτήρισε επίσης την Κύπρο ως «ευρωπαϊκό φάρο σταθερότητας» στην ευρύτερη περιοχή, λόγω της καλής συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες.

Οι Βρετανοί βουλευτές που μίλησαν υπογράμμισαν επίσης το γεγονός ότι η Τουρκία είναι υπεύθυνη για την αποτυχία να συνεχιστούν οι συνομιλίες για μια διευθέτηση.

Ο συντηρητικός βουλευτής Sir Roger Gale, ο οποίος επανεξελέγη πρόεδρος του APPG, δήλωσε ότι «τα 45 χρόνια είναι υπερβολικά πολλά. πρέπει να τελειώσει τώρα».

Από την πλευρά της η βουλευτής των συντηρητικών Theresa Villiers πρόσθεσε ότι «τα τουρκικά στρατεύματα πρέπει να εγκαταλείψουν την Κύπρο», σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν που πέρασε άλλος ένας χρόνος με το νησί διαιρεμένο.

Ο Πάμπος Χαραλάμπους, του Εργατικού Κόμματος, τόνισε ότι οι Βρετανοί βουλευτές υπέρ της Κύπρου πρέπει να συνεχίσουν να ασκούν πίεση στην επόμενη βρετανική κυβέρνηση για να θέσουν την Κύπρο στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης.

Ο σκιώδης υπουργός Ειρήνης και Αφοπλισμού των Εργατικών, Fabian Hamilton, καταδίκασε την τουρκική εισβολή στην ΑΟΖ της Κύπρου λέγοντας ότι «οι φυσικοί πόροι εκεί ανήκουν σε όλους τους Κυπρίους και δεν πρέπει να κλαπούν». Πρόσθεσε δε ότι «όλοι με την καρδιά τους θέλουν να δουν την επανένωση του νησιού, την ειρήνη και τη δικαιοσύνη για όλους τους Κυπρίους».

Στις παρατηρήσεις του, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Χρήστος Καραολής, δήλωσε ότι αυτό που ζητούν οι Κύπριοι είναι «απλό και δίκαιο: μια κανονική κατάσταση».

Πηγή: ΙΒΝΑ