Δύο κρίσιμα «test» μέσα στον Αύγουστο για την αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας 

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ο αντίκτυπος των πολιτικών που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση της ΝΔ τίθεται άμεσα επί τάπητος από τους οίκους αξιολόγησης Fiτch και Moodys.

Συγκεκριμένα στις 2 Αυγούστου αναμένεται η επόμενη απόφαση πιστοληπτικής αξιολόγησης του οίκου Fitch, ενώ για τις 23 Αυγούστου έχει προγραμματίσει τη δική της απόφαση η Moody’s ενώ η αναμένεται να ανακοινώσει τη δική της απόφαση στις 25 Οκτωβρίου.

Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών μετέθεσε για αργότερα τις  αναβαθμίσεις του ελληνικού αξιόχρεου και πολλά αναμένεται να κριθούν από το κατά πόσο οι πολιτικές που εξήγγειλε η νέα κυβέρνηση θα είναι αναπτυξιακές και θα έχουν άμεση επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας.

Σε πρόσφατη έκθεση για την Ελλάδα, η Moody’s υπογραμμίζει ότι «δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στις πολιτικές που θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση σχετικά με τους δημόσιους υπαλλήλους», κάνοντας λόγο για «αποκομματικοποίηση» της Δημόσιας Διοίκησης.

Η σταδιακά αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας ως την επενδυτική βαθμίδα αποτελεί απαραίτητο βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα, αφού είναι προϋπόθεση για να «ξεκλειδώσει» σημαντικός όγκος άμεσων ξένων επενδύσεων αλλά και να αποκτήσει η Ελλάδα πρόσβαση στη φθηνή χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σήμερα, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης που στερείται της επενδυτικής βαθμίδας και το στοίχημα πλέον είναι πόσο γρήγορα θα ανακτήσει τα αναγκαία επίπεδα αξιοπιστίας.

Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η Moody’s προχώρησε σε αναβάθμιση της προοπτικής τριών συστημικών τραπεζών, δίνοντας έτσι τον τόνο για μεταστροφή του κλίματος υπέρ της χώρας στις αγορές, όπως επιβεβαιώθηκε και από την επιτυχημένη έκδοση επταετούς ομολόγου τις προηγούμενες ημέρες με χαμηλό-επιτόκιο ρεκόρ.

«H υφιστάμενη βαθμολόγηση (Β1) της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού κράτους αντικατοπτρίζει από τη μία πλευρά την πρόοδο η οποία έχει επιτευχθεί, από την άλλη πλευρά την απόσταση από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης», τόνισε  από το βήμα του συνεδρίου του Economist στην Αθήνα το κορυφαίο στέλεχος της Moody’s, Κόλιν Έλις.

Ο κ. Έλις κράτησε, πάντως, χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για αναβάθμιση μέσα στους επόμενους 12 μήνες, υπογραμμίζοντας ότι «όσο δεν βλέπουμε άλμα στην ανάπτυξη, η αξιολόγηση του ελληνικού κράτους θα μένει σταθερή».