Κρίσιμες ανακοινώσεις Χατζηδάκη σήμερα για το μέλλον της ΔΕΗ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ αναµένεται να παρουσιάσει σήµερα κατά την οµιλία του στη Βουλή ο αρµόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Η πώληση µονάδων αλλά και ποσοστού του ΔΕΔΔΗΕ,  θεωρείται  σχεδόν σίγουρη μετά και τις σχετικές αναφορές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύµφωνα πάντως µε πληροφορίες, η ιδιωτικοποίηση δικτύων στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός αφορά την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στον ∆ιαχειριστή του Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ), µε ποσοστό έως και 49%.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι το δίκτυο διανοµής συνολικού µήκους 238.000 χλµ., το οποίο διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ, αποτελεί το πιο σηµαντικό µετά τον ΑΔΜΗΕ περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ.  Η είσοδος επενδυτή στα δίκτυα συνεπάγεται εισροή σηµαντικών κεφαλαίων στα ταµεία της ΔΕΗ, καθώς εκτιµάται ότι η αξία του Διαχειριστή φτάνει σήµερα το 1,5 δισ. ευρώ.

Από την άλλη, η ΔΕΗ, µετά την απώλεια της ιδιοκτησίας του ΑΔΜΗΕ που έδινε στη µητρική σταθερά ετήσια κέρδη περί τα 200 εκατ. ευρώ, θα απολέσει και τη δεύτερη εταιρεία δικτύων, τον ΔΕΔΔΗΕ, που δίνει και αυτός περί τα 350 εκατ. ευρώ λειτουργικά κέρδη τον χρόνο, όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανόλης Παναγιωτάκης.