Με την σφραγίδα Κ. Δομαζάκη προχωρά η διάσωση της Creta Farms

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

Ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην Creta Farms, που σημαίνει και την διάσωση της εταιρείας , καθώς υπέγραψαν σήμερα, το MOU, το μνημόνιο κατανόησης, με τις τράπεζες οι δύο μέτοχοι της Creta Farms, Κωνσταντίνος και Εμμανουήλ Δομαζάκης.
Ο Κ. Δομαζάκης πέρασε την πόρτα του Υπουργείου Ανάπτυξης στις 9 το πρωί και εξήλθε περίπου μια ώρα αργότερα, ενώ στις 10:30 συναντήθηκε με τον Αδωνι Γεωργιάδη και ο κ. Εμμανουήλ Δομαζάκης ο οποίος υπέγράψε το MOU.
Σημειώνεται ότι το MoU ουσιαστικά είναι το αποτέλεσμα των προσπαθειών που κατέβαλε ο Κ. Δομαζάκης για την διάσωση και χρηστή διαχείριση της εταιρείας το τελευταίο διάστημα.

Όσον αφορά το περιεχόμενο του μνημονίου κατανόησης, σύμφωνα με πληροφορίες το ρόλο του συμβούλου των τραπεζών αλλά και του CRO της εταιρίας αναμένεται να αναλάβει η Ernst & Young η οποία ουσιαστικά θα τρέξει τη διαδικασία αλλά και θα παραδώσει τα στοιχεία που θα ζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές.

Για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, πηγές αναφέρουν ότι είναι ο κ. Θόδωρος Δουζόγλου ο οποίος έχει καταθέσει Letter Of Intend επένδυσης 15 εκ ευρώ στην εταιρία και συνεργάζεται με τον Κωνσταντίνο Δομαζάκη και δεν έχει θέσει στο τραπέζι κούρεμα δανείων,καθώς και το αμερικανικό επενδυτικό fund HIG το οποίο έχει ήδη σημαντική παρουσία στην Ελλάδα. Επισημαίνεται πως η αρχική προσέγγιση του HIG προτείνει κούρεμα δανείων της Creta Farms που ξεπερνά το 50%.

Οι τράπεζες θα ήταν διατεθειμένες υπό προϋποθέσεις να συζητήσουν μικρής έκτασης κούρεμα δανείων αλλά θα προτιμούσαν να το αποφύγουν δεδομένου ότι πλην ΕΤΕ και Alpha που έχουν πραγματοποιήσει μικρής έκτασης

Ο κ. Θεοδωρόπουλος της Chipita που φέρεται ως ο τρίτος ενδιαφερόμενος, προσφάτως όταν είχε ερωτηθεί δημοσίως δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε το ενδιαφέρον αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συνεχίζει να ενδιαφέρεται δεδομένης και της αδυναμίας της Νίκας να αναπτυχθεί.

Η ανακοίνωση του κ. Κ Δομαζάκη αναφέρει τα εξής

«Με αίσθημα απόλυτης ευθύνης προς τους εργαζόμενους της Creta Farms και τους μετόχους της εταιρίας υπέγραψα σήμερα το MOU με το οποίο πρώτον εκκινεί διαδικασία εύρεσης στρατηγικού επενδυτή, δεύτερον τοποθετείται CRO/Monitoring Trustee και τρίτον οι τράπεζες δεσμεύονται ότι θα ενεργοποιήσουν τα πιστοδοτικά όρια προεξόφλησης απαιτήσεων ή και factoring.
Η απόφασή μου αυτή ελήφθη με γνώμονα αποκλειστικά και μόνο το καλό της Creta Farms για την οποία έδωσα όλη την ψυχή μου τα τελευταία τριάντα χρόνια.
Δεν υπολόγισα ούτε τα όσα έχουν γίνει σε βάρος μου, ούτε τα ψεύδη και τη συκοφαντία.
Γιατί πίστευα και πιστεύω ότι στη ζωή ισχύει πάντα το απόφθεγμα του Ευριπίδη «Τους πόνους γαρ αγαθοί τολμώσι, δειλοί δ’ εισίν ουδέν ουδαμού» δηλαδή ότι «τους αγώνες τολμούν οι ανδρείοι ενώ οι δειλοί δεν είναι τίποτα και πουθενά».
Μαζί με τους εργαζομένους της εταιρίας δημιουργήσαμε προϊόντα πρωτοποριακά όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι εργαζόμενοι της Creta Farmsήταν και παραμένουν το βασικό μας όπλο καθώς και στις καλές και τις δύσκολες στιγμές απέδειξαν ότι μπορούν να υπερβούν τον εαυτό τους και να βάλουν πάνω από όλα τη συλλογική προσπάθεια για να έχει μέλλον αυτή η εταιρία. Και σίγουρα δεν είναι αυτοί που έχουν την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η εταιρία.
Σίγουρα όμως είναι εκείνοι στους οποίους οφείλουμε πολλά για ότι ακόμα και υπό τις σημερινές συνθήκες η εταιρία συνεχίζει να υπάρχει.
Θεωρώ ότι πλέον με την τοποθέτηση CRO και την διασφάλιση μέσω του MOU της συνεχούς ενημέρωσης των μετόχων και των πιστωτών δημιουργούνται οι συνθήκες ώστε να υπάρξει έλεγχος στην οικονομική διαχείριση της εταιρίας στοιχείο απαραίτητο ώστε ο επενδυτής να γνωρίζει σαφώς που καλείται να επενδύσει.
Θεωρώ ότι πλέον δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για να μην διασωθεί η εταιρία πράγμα που ήταν και παραμένει κύριο μέλημά μου.
Θεωρώ ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην διασωθούν οι θέσεις εργασίας και να λειτουργήσει η εταιρία το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Ήταν και παραμένει άποψή μου ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με επενδυτή το ταχύτερο δυνατό καθώς κάθε ημέρα που περνά λειτουργεί σε βάρος της εταιρίας και υπέρ του ανταγωνισμού ο οποίος μάλιστα δεν έχει να επιδείξει προϊόντα ανάλογα της Creta Farms.
Σήμερα έγινε ένα βήμα που μπορεί να οδηγήσει και πάλι την Creta Farms στην ανάπτυξη και να λάβει και πάλι η εταιρία τη θέση που τις αξίζει.
Θα συνδράμω με όλες μου τις δυνάμεις όπως έκανα έως σήμερα να δοθεί η άριστη λύση για τους μετόχους και τους εργαζόμενους της εταιρίας.
Είναι η τελευταία ευκαιρία για την Creta Farms και θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να μην πάει χαμένη.