Ποιες χώρες ευνοούνται από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-ΚΙΝΑ και καταγράφουν κέρδη στο χρηματιστήριο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η παγκόσμια αγορά όταν απειλείται, πάντα αναζητά δρόμους διεξόδου, προκειμένου να ελαχιστοποίησει τυχόν ζημιές από την κόντρα ΗΠΑ -ΚΙΝΑ που επηρεάζει το παγκόσμιο εμπόριο.

Έτσι, επενδυτές έχουν επιδοθεί σε «κυνήγι», προκειμένου να ανακαλύψουν εκείνες τις  αγορές που θα λειτουργήσουν ως ασφαλή «καταφύγια» έναντι του εμπορικού πολέμου.

Προκειμένου να αποφύγουν τους δασμούς που έχουν επιβάλλει ΗΠΑ και Κίνα, οι εισαγωγείς των δύο χωρών αναζητούν τα προϊόντα (στα οποία έχουν επιβληθεί δασμοί) στις χώρες που μέχρι στιγμής δεν επηρεάζονται από τους δασμούς.

Σύμφωνα με τον Andrew Gillan, επικεφαλής αναλυτή της Janus Henderson Investors, οι επενδυτές αυτή τη στιγμή στρέφονται στη Νοτιοανατολική Ασία για να προστατευθούν έναντι του εμπορικού πολέμου. Μάλιστα, συστήνει να στραφούν οι επενδυτές σε αγορές όπως οι Φιλιππίνες και η Ινδονησία, των οποίων οι επιδόσεις εμφανίζονται ιδιαίτερα ικανοποιητικές.

Από τις αρχές του 2019, ο χρηματιστηριακός δείκτης των Φιλιππίνων μετρά κέρδη 10%, ενώ άνοδο 3% έχει καταγράψει για το ίδιο χρονικό διάστημα το χρηματιστήριο της Ινδονησίας.

Μας αρέσουν πολύ αυτές οι αγορές», δήλωσε ο Andrew Gillan, μιλώντας στο CNBC. «Διατηρούμε θέσεις για τις Φιλιππίνες εδώ και πολλά χρόνια, αλλά τώρα είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που δηλώνουμε overweight», πρόσθεσε, ενώ αναφερόμενος στην αγορά της Ινδονησίας, έκανε λόγο για πολύ υψηλές επιδόσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τις μετοχές του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ποιες χώρες είναι επιζήμιες για τους επενδυτές

Στον αντίποδα, ο Andrew Gillan συστήνει στους επενδυτές να αποφύγουν τις επενδύσεις στις χώρες της Βόρειας Ασίας, όπως η Κίνα, η Ταϊβάν και η Νότιος Κορέα.

Και εξηγεί: «Οι χώρες της Βόρειας Ασίας είναι ηγέτιδες στα τεχνολογικά επιτεύγματα. Καθώς όμως η τεχνολογία αποτελεί σημαντικό πεδίο μάχης στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ και Κίνας, καλό είναι οι επενδυτές να αποφύγουν τις παραπάνω χώρες».