Bloomberg: “Εάν οι φόροι μειωθούν θα υπάρξει πλημμύρα επενδύσεων”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

“Ο Μητσoτάκης μειώνει την φορολογία για να ωθήσει επενδύσεις και ανάπτυξη”, αναφέρει σε δημοσίευμά του, το  Bloomberg και επισημαίνει ότι: “Οι  άμεσες  ξένες επενδύσεις της Ελλάδας ανήλθαν σε 3,6 δισ. ευρώ το 2018, καταγράφοντας το μεγαλύτερο ποσό από το 2006″.

Το δημοσίευμα εξηγεί ότι: ” Εάν οι φόροι μειωθούν, θα υπάρξει “πλημμύρα” επενδύσεων που θα μπορούσαν να αυξήσουν αυτόν τον αριθμό κατά 50% ή ακόμη και κατά 100%, σύμφωνα με τις προβλέψεις. Οι επενδύσεις θα μπορούσαν να απευθύνονται στον τουριστικό τομέα υψηλού επιπέδου, στην ανανεώσιμη ενέργεια και στα γεωργικά προϊόντα όπως το κρασί και το ελαιόλαδο”

Το Bloomberg υπογραμμίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρέπει να δείξει στους επενδυτές ότι μπορεί να λάβει περισσότερα τολμηρά μέτρα για να μεταμορφώσει ριζικά την οικονομία και να ξεφύγει από τη διαφθορά, τη γραφειοκρατία και τη φοροδιαφυγή.

Όπως αναφέρεται: “Θα χρειαστεί επίσης να πείσει τους πληγέντες από την κρίση Έλληνες ότι μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε καλύτερες εποχές -και όλα αυτά αντιμετωπίζοντας πολλούς περιορισμούς από τους πιστωτές όπως ο προκάτοχός του, Αλέξης Τσίπρας”.

Ο Μητσοτάκης, έχει υποσχεθεί χαμηλότερους φόρους και κίνητρα για επενδύσεις, έχει δεσμευτεί να ξεμπλοκάρει έργα και επενδύσεις 11 δισ. ευρώ που βαλτώνουν για χρόνια λόγω της γραφειοκρατίας, δηλώνοντας ότι η προσέλκυση επενδύσεων είναι κρίσιμη για την αναζωογόνηση μιας οικονομίας που έχει συρρικνωθεί κατά ένα τέταρτο στη διάρκεια της 10ετούς κρίσης της Ελλάδος.

Τι δηλώνει στο Bloοmberg ιδιοκτήτρια καταστήματος στην Αθήνα

“Θέλω ο Μητσοτάκης να εκσυγχρονίσει το δημόσιο τομέα, να φέρει αποτελέσματα στην ανάπτυξη, σε θέσεις εργασίας και στους μισθούς. Αυτό που ζητάω περισσότερο από αυτόν είναι να δώσει στους ανθρώπους αισιοδοξία. Αυτό είναι που λείπει από τη μεσαία τάξη. Ζούμε συνεχώς με απαισιοδοξία. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Με δεδομένα τα πρώτα του βήματα, για παράδειγμα με το νέο του υπουργικό συμβούλιο, πιστεύω ότι μπορεί να το κάνει”, δηλώνει μια 35χρονη ιδιοκτήτρια χρωματοπωλείου στην Αθήνα.

Ο Μητσοτάκης πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει “τέσσερα θανάσιμα αμαρτήματα”. Εκτός από την γραφειοκρατία, είναι το αργό δικαστικό σύστημα, το διεφθαρμένο δημόσιο και οι σύνθετοι φόροι, αναφέρει η 35χρονη.

Στη συνέχεια, το Bloomberg  προτάσσει το θέμα της επένδυσης του Ελληνικού. “Μεταξύ των προτεραιοτήτων του, έχει δηλώσει ο Μητσοτάκης, θα είναι η αναβίωση των στάσιμων projects, αρχίζοντας με το Ελληνικό. Η επένδυση-ναυρχίδα προβλέπει την μετατροπή ενός πρώην αεροδρομίου σε Riviera της Αθήνας- με το διπλάσιο μέγεθος από το Central Park της Νέας Υόρκης- σε ένα μητροπολιτικό πάρκο με πολυτελή ξενοδοχεία, καζίνο, μαρίνες και διαμερίσματα.

Οι επενδυτές του έργου, έχοντας πληγεί από την γραφειοκρατία –μια κοινοπραξία της Lamda Development με την κινεζική Fosun International και την Eagle Hills Properties από το Άμπου Ντάμπι- έχουν κολλήσει εδώ και πέντε χρόνια. Η πρόοδος στο έργο θα παρακολουθείται στενά ως ένδειξη για το πόσο σοβαρά μιλάει ο Μητσοτάκης για την προσέλκυση επενδύσεων.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η πρώτη συνάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη, του νέου υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ήταν με τους εκπροσώπους των επενδυτών στο Ελληνικό. Το project, αξίας 8 δισ. ευρώ, αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερες από 75.000 θέσεις εργασίας.