Χωρίς επιβάρυνση για τους καταναλωτές το σχέδιο Χατζηδάκη για διάσωση της ΔΕΗ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η κυβέρνηση σηκώνει τα μανίκια και πιάνει άμεσα δουλειά για την διάσωση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Ειδικότερα το πρώτο μέτρο που θα ληφθεί είναι η αύξηση των τιμολογίων της επιχείρησης που όμως τελικά δεν θα μετακυλιστεί στον καταναλωτή καθώς  οι αυξήσεις που θα ενσωματώνουν τα κόστη παραγωγής της εταιρείας και κυρίως το κόστος των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα αντισταθμιστούν με την μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 6% και την μείωση του τέλους που καταβάλλουν οι καταναλωτές για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Παράλληλα προβλέπεται σχέδιο πώλησης ποσοστού του ΔΕΔΔΗΕ σε ιδιώτες, εθελούσια έξοδος για τους εργαζόμενους αλλά και αναπροσαρμογή της εμπορικής πολιτικής της Επιχείρησης με ένα σχεδιασμό που είχε μελετηθεί και από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά δεν υλοποιήθηκε.

Παράγοντες της αγοράς των ΑΠΕ διατύπωσαν σοβαρές επιφυλάξεις για τις επιπτώσεις που θα έχει στην αγορά των παραγωγών ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το σχέδιο Χατζηδάκη. Ειδικότερα εκφράζουν επιφυλάξεις για το ύψος του πλεονάσματος και φόβους ότι θα προκληθεί αναστάτωση στην αγορά και στις αποζημιώσεις των έργων.

Επιπλέον κρίθηκε ασύμφορη η πώληση μονάδων σε αυτή την χρονική στιγμή καθώς εκτιμάται ότι θα έριχνε την αξία της επιχείρησης με αποτέλεσμα να μην είναι ελκυστική για τον στρατηγικό επενδυτή που θα αναζητηθεί μεταγενέστερα όταν αποδώσουν τα μέτρα στήριξης.

Ωστόσο δρομολογείται η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ (δίκτυο διανομής) με την μεταφορά των παγίων από την ΔΕΗ στην θυγατρική της. Για να προχωρήσει ο σχεδιασμός που αποτελεί μέρος του σχεδίου σωτηρίας για την ΔΕΗ, όπως επανέλαβε και χθες ο Πρωθυπουργός «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για να σώσουμε την εταιρεία, τις θέσεις εργασίας. Αν χρειαστεί να πουληθούν κάποια περιουσιακά στοιχεία, για να σωθεί η εταιρεία, θα το κάνουμε για να σωθεί η εταιρεία και να σωθούν οι θέσεις εργασίας».

Για να ενισχυθεί άμεσα η ρευστότητα της ΔΕΗ, το ΥΠΕΝ επιδιώκει να κλείσει όπως ανακοινώθηκε χθες «με τον προσφορότερο τρόπο, το θέμα των τελών για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και τα χρήματα αυτά να αποδοθούν στη ΔΕΗ, διότι θα αποτελέσουν μια σημαντική ένεση ρευστότητας». Πρόκειται για έσοδα από τις ΥΚΩ του 2011 που εκτιμώνται στα επίπεδα των 200 εκ. ευρώ.

Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε επίσης ότι το υπουργείο θα κινηθεί άμεσα κατόπιν συνεννόησης με τις ευρωπαϊκές αρχές, και για τις αποζημιώσεις από τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος.