ΔΝΤ: Δυσοίωνες προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας, η επιβολή νέων δασμών στην αυτοκινητοβιομηχανία ή ένα άτακτο Brexit επισκιάζουν την παγκόσμια οικονομία, υπογραμμίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τις προοπτικές της ανάπτυξης το 2019 και το 2020.

Το ΔΝΤ ανέφερε ότι οι κίνδυνοι επιβράδυνσης έχουν ενταθεί και ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 3,2% το 2019 και στο 3,5% το 2020, βαίνοντας μειούμενος σε σχέση με την πρόβλεψη του Απριλίου.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, τα οικονομικά στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής από τις αρχές του έτους και η γενικότερη εξασθένηση του πληθωρισμού αποτελούν ένδειξη για ασθενέστερη της αναμενόμενης παγκόσμια δραστηριότητα, με τις εντάσεις στο εμπόριο και την τεχνολογία και τις αυξανόμενες αποπληθωριστικές πιέσεις να αποτελούν μελλοντικούς κινδύνους.

Το ΔΝΤ αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή του για τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης στην ευρωζώνη στο 1,6% το 2020, αφήνοντας αμετάβλητη την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2019 στο 1,3%, ενώ αναφορικά με την αμερικανική οικονομία αναθεώρησε -επίσης- ανοδικά την πρόβλεψή του για τον ρυθμό ανάπτυξης στο 2,6% το 2019 αλλά διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψη για το 2020 στο 1,9%