Κοινή γραμμή Ελλάδας Κύπρου για το μεταναστευτικό

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, είχε σήμερα συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Πετρίδη.

Οι δύο υπουργοί, σε συνέχεια των τελευταίων ευρωπαϊκών συναντήσεων για το προσφυγικό – μεταναστευτικό συζήτησαν για την από κοινού κατάθεση ολοκληρωμένων προτάσεων για την αντιμετώπιση  του ζητήματος.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε:

“Είναι μεγάλη χαρά και τιμή που υποδέχομαι σήμερα στην Αθήνα τον Υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου, τον κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη. Συζητήσαμε σήμερα την ανάγκη κοινής δράσης Ελλάδας Κύπρου για το προσφυγικό. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα μελετήσουμε σοβαρά το ενδεχόμενο μιας συγκεκριμένης πρωτοβουλίας με αντικείμενο την ενίσχυση της πολιτικής των επιστροφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι η στιγμή σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα να υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Από την ανταλλαγή απόψεων που είχαμε καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι αυτή θα είναι μια πρωτοβουλία που θα είναι και σε ενδιαφέρον όλων των μελών της ΕΕ να τη στηρίξουν. Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα έχετε από εμάς μια συγκεκριμένη κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση.”

Από την πλευρά του ο κ. Πετρίδης τόνισε:

“Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Κουμουτσάκο για την πρόσκληση. Μιλήσαμε για την ουσία. Το μεταναστευτικό είναι ένα εθνικό θέμα και για την Κύπρο και για την Ελλάδα και ως τέτοιο οι δύο χώρες οφείλουν να συνεργάζονται, να έχουν αγαστή συνεργασία, να έχουν κοινές θέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να προτείνουν κοινές πολιτικές στην Ευρώπη γιατί όπως ξέρετε το προσφυγικό, το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που διέπεται από το ενωσιακό, από το ευρωπαϊκό δίκαιο, πέρα των εθνικών πολιτικών. Είμαστε σε θέση ως Κύπρος και Ελλάδα να κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Οι επιστροφές είναι ένα μεγάλο θέμα που ταλανίζει την ΕΕ. Θα δουλέψουμε με συγκεκριμένες προτάσεις ούτως ώστε η ίδια η ΕΕ, ο ίδιος ο ευρωπαϊκός μηχανισμός να είναι πιο αποτελεσματικός.”

Οι κ. κ. Πετρίδης και Κουμουτσάκος συναντήθηκαν στη συνέχεια με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που τόνισε με τη σειρά του την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνεργαστεί με την Κυπριακή Δημοκρατία στον κρίσιμο αυτό τομέα.

Τη συνάντηση ακολούθησε επίσκεψη στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την ενημέρωση των δύο Υπουργών από την Υπηρεσία Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης και το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού, Έρευνας και Διάσωσης σχετικά με τα συστήματα επιτήρησης και τα επιχειρησιακά μέσα στην περιοχή.