Ο Σταμάτης Κριμιζής αναλαμβάνει άμισθος σύμβουλος στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Kαθήκοντα άμισθου συμβούλου στο υπουργείο Ψηφιακής Διαβυκέρνησης αναλαμβάνει ο καθηγητής Σταμάτης Κριμιζής, σύμφωνα με ανακοίνωση του  υπουργού  Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.

«Το μέλλον ή το σχεδιάζεις ή το υφίστασαι. Κοιτάμε το διάστημα με μέριμνα και σχέδιο. Ζήτησα από τον κ. Σταμάτη Κριμιζή, ο οποίος και αποδέχτηκε τη πρότασή μου, να είναι άμισθος σύμβουλός μου στο Υπουργείο έτσι ώστε να σχεδιάσουμε μια νέα διαστημική πολιτική», δήλωσε ο υπουργός.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Κριμιζής είναι ο μόνος επιστήμονας που έχει συμμετάσχει σε αποστολές προς όλους τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος. Σημαντικό στέλεχος του διαστημικού προγράμματος των ΗΠΑ ο κ. Κριμιζής διετέλεσε επικεφαλής επιστήμονας και αργότερα διευθυντής του τμήματος Διαστημικής στο φημισμένο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής (APL) του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Το βιογραφικό του περιλαμβάνει 23 αποστολές της NASA και της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA, περισσότερες από 600 επιστημονικές δημοσιεύσεις, αλλά και πολλά βραβεία. Υπήρξε εξάλλου ο βασικός εμπνευστής της πολιτικής «καλύτερα, ταχύτερα, φθηνότερα» που υιοθετήθηκε επίσημα από τη NASA. Είναι επίτιμος πλέον διευθυντής του τμήματος Διαστημικής του Johns Hopkins και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Σημειώνεται ότι  ο κ.Κριμιζής είχε δεχθεί να αναλάβει επικεφαλής του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, ωστόσο μόλις ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, πέρσι τον Απρίλιο, είχε παραιτηθεί.
Στην επιστολή παραίτησής του, ο δρ. Κριμιζής έκανε λόγο για υπουργικές αποφάσεις που «πρακτικά ακύρωσαν το λόγο ύπαρξης του ΕΛΔΟ, καθιστώντας τον μια μη αξιόπιστη γραφειοκρατική δομή που θα μπορούσε να γίνει υποχείριο οποιουδήποτε πολιτικού προϊστάμενου».