Κάιρο: Επαφές Χατζηδάκη με τον Αμερικανό ομόλογό του για ενεργειακά θέματα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

θέματα ενεργειακής συνεργασίας και ασφάλειας στην περιοχή περιλαμβάνει η ατζέντα των επαφών που θα έχει σήμερα στο Κάιρο ο Κωστής χατζηδάκης με τον Αμερικανό ομόλογό του Rick Perry στα πλαίσια των εργασιών του East Med Gas Forum.

Στη συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό αναμένεται να τεθούν ενεργειακά θέματα που αφορούν στην Παρευξείνια Συνεργασία, τα Κεντρικά και Δ. Βαλκάνια αλλά και την Αν. Μεσόγειο.

Σε ότι αφορά στα έργα υποδομής ο νέος υπουργός έχει υπογραμμίσει την υποστήριξή του στον ελληνοβουλγαρικό αγωγό, στον αγωγό TAP, τις νέες υποδομές εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU Αλεξανδρούπολης) και την υποθαλάσσια αποθήκη αερίου στην Καβάλα, τον αγωγό IGI Poseidon αλλά και τον αγωγό East Med που αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει ο κ. Χατζηδάκης στο Κάιρο.

Παράλληλα, ακλόνητη σταθερά της διεθνούς ενεργειακής πολιτικής της χώρας παραμένει η προτεραιότητα στις σχέσεις με την Κύπρο αλλά και η αντιμετώπιση των θεμάτων που υπάρχουν σε σχέση με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας Κύπρου, με γνώμονα την ταχεία υλοποίησή της (ειδικά για το σκέλος Αττική – Κρήτη).

Και φυσικά παραμένει ισχυρή η συνεργασία με άξονα το φυσικό αέριο με Κύπρο Ισραήλ, Ηνωμένες Πολιτείες και Αίγυπτο, η οποία έχει ενισχύσει γεωστρατηγικά και οικονομικά τη θέση της χώρας.

Ο Αμερικανός υπουργός ενέργειας εκτός από την Αίγυπτο θα επισκεφθεί και το Ισραήλ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Παγκόσμια Τράπεζα υποστηρίζουν το East Med Gas Forum καθώς εκτιμάται ότι προάγεται η ενεργειακή συνεργασία και η ανάπτυξη στην περιοχή μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν και είναι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή.