ΝΖΖ: Περιζήτητα τα ελληνικά ομόλογα στους ξένους επενδυτές

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των  αγορών στην ελληνική οικονομία καθιστά εξαιρετικά δημοφιλή τα ελληνικά ομόλογα στους ξένους επενδυτές όπως διαπιστώνει σε δημοσίευμά της η έγκριτη γερμανόφωνη ελβετική εφημερίδα “Neue Zuercher Zeitung” (ΝΖΖ).

“Πριν από  δέκα χρόνια τα ελληνικά ομόλογα  ήταν το φόβητρο της κεφαλαιαγοράς, ενώ σήμερα κάθε επενδυτής θέλει να τα έχει” όπως τονίζεται στο δημοσίευμα. Και συνεχίζει αναφέροντας οτι “την περασμένη εβδομάδα οι επενδυτές θέλησαν να επενδύσουν 13 δισ. ευρώ σε μία νέα έκδoση. Οι προσφορές υπερέβησαν κατά πολύ τον όγκο τον οποίο επεδίωξαν οι διαχειριστές του χρέους της Ελλάδας. Από τα 2,5 δισ. ευρώ που είχαν στόχο, πήραν τελικά 2,75 ευρώ από τους επενδυτές”.

Αυτή η μεταστροφή οφείλεται όπως εξηγεί η εφημερίδα “Αφενός στο ότι οι επενδυτές έχουν αρχίζουν να έχουν εμπιστοσύνη στη χώρα που διέρχονταν κάποτε κρίση. Επίσης, και η αλλαγή κυβέρνησης με τον φιλικά διακείμενο προς την οικονομία πρωθυπουργό Μητσοτάκη έχει θετική επίδραση στη διάθεση των επενδυτών. Αλλά αυτοί δεν είναι πιθανώς οι αποφασιστικοί λόγοι για την υψηλή ζήτηση για την τοποθέτηση αυτή. Αντικατοπτρίζει πρωτίστως την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επικρατεί στην κεφαλαιαγορά του ευρώ. Τα κρατικά ομόλογα με θετικές αποδόσεις έχουν γίνει σπάνια στην Ευρωζώνη. Η Ελλάδα προσφέρει για το επταετές ομόλογο ένα κουπόνι 1,875%, κάτι εντυπωσιακό, αν δει κανείς τις αποδόσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, οι αποδόσεις στις χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης είναι αρνητικές. Σχεδόν δέκα χρόνια πριν, λόγω της κρίσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, το κόστος αναχρηματοδότησης είχε αυξηθεί τόσο πολύ, ώστε η πρόσβαση στην κεφαλαιαγορά είχε αποκλειστεί και η Ελλάδα έπρεπε να αιτηθεί ένα πακέτο βοήθειας. Μόλις πριν από ένα χρόνο έληξε το τρίτο πακέτο βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Έκτοτε, η Ελλάδα εξασφάλισε ήδη δύο φορές χρήματα από την αγορά κεφαλαίων κεφαλαιαγορά. Οι συνθήκες βελτιώθηκαν γοργά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Οι αποδόσεις των δεκαετών τίτλων μειώθηκαν περισσότερο από 200 μονάδες βάσης, στο 2,2% από την αρχή του έτους”.

Και η εφημερίδα της Ζυρίχης καταλήγει: “Στην αγορά, οι επενδυτές εικάζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Και μόνο η προοπτική επιστροφής σε αυτήν την πολύ επεκτατική πολιτική οδήγησε ήδη σε απότομη πτώση των αποδόσεων σε όλη την Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες – και στην Ελλάδα. Η χώρα, η οποία έπρεπε να διασωθεί από την πτώχευση λιγότερο από μια δεκαετία πριν, μπορεί να αναχρηματοδοτείται σήμερα με παρόμοιους όρους όπως εκείνους των ΗΠΑ”.