Πρόστιμο ρεκόρ 5 δισ. δολ. στην Facebook inc για το σκάνδαλο με τα προσωπικά δεδομένα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Το φυσάνε και δεν κρυώνει στη Facebook Inc. μετά το τσουχτερό πρόστιμο που επέβαλε η επιτροπή εμπορίου στην εταιρεία μετά τις μαζικές διαρροές δεδομένων που έπληξαν τον κολοσσό των κοινωνικών δικτύων τους προηγούμενους μήνες. Μάλιστα μετά την προσέλευση στο ταμείο το γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης δεσμεύτηκε να βελτιώσει τις πρακτικές του για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πελατών του.

“Το πρόστιμο των 5 δισ. δολ. κατά του Facebook είναι το μεγαλύτερο που έχει ποτέ επιβληθεί σε αμερικανική εταιρεία για παραβιάσεις που αφορούν την ιδιωτική ζωή πελατών και σχεδόν 20 φορές μεγαλύτερο από το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί παγκοσμίως”, αναφέρει η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Στο πλαίσιο του διακανονισμού, ο ιδρυτής και επικεφαλής της εταιρείας Mark Zuckerberg θα πρέπει να πιστοποιήσει ότι η εταιρεία του συμμορφώνεται με τους νέους κανονισμούς για την προστασία προσωπικών δεδομένων, ενώ μπορεί να αντιμετωπίσει  αστικές και ποινικές κυρώσεις για ψευδείς διαβεβαιώσεις.

Ο διακανονισμός ακολουθεί την έρευνα των ομοσπονδιακών αρχών μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου παραβίασης της ιδιωτικότητας των χρηστών το 2018, με την εμπλοκή της βρετανικής εταιρείας Cambridge Analytica, με αντικείμενο το εάν η Facebook παραβίασε διάταγμα της FTC του 2011 που απαιτούσε από την εταιρεία να δίδει στους πελάτες της σαφή ειδοποίηση και να λαμβάνει ρητή συγκατάθεσή τους προτού μοιραστεί προσωπικά τους δεδομένα.

Στο πλαίσιο του διακανονισμού η εταιρεία θα πρέπει επίσης να δημιουργήσει μία νέα επιτροπή στο Διοικητικό της Συμβούλιο που θα παρακολουθεί τις πρακτικές στο θέμα της ιδιωτικότητας των χρηστών.

Οι αποφάσεις της Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ δεν ήταν πάντως ομόφωνες, με τους Δημοκρατικούς να ζητούν αυστηρότερες κυρώσεις κατά της εταιρείας και του ιδρυτή της για τις παραλείψεις τους στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.