Στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Έντονο είναι το αμερικανικό ενδιαφέρον για την σύσφιξη των σχέσεων με την Ελλάδα ειδικά στο τομέα  της στρατηγικής  συνεργασίας μέσω του εκσυγχρονισμού της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement- MDCA).

Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται αυτές τις ημέρες ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Ρίκερ, έχοντας σειρά συναντήσεων με πολλούς υπουργούς (Χρήστος Σταικούρας, Νίκος Δένδιας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Άδωνις Γεωργιάδης, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Κυριάκος Πιερρακάκης). Ο κ. Ρίκερ συναντήθηκε επίσης με τον πρώην Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων,  οι ΗΠΑ  επιδιώκουν να οικοδομήσουν στενή σχέση με τη νέα κυβέρνηση εκμεταλλευόμενες τον στρατηγικό διάλογο, με τον δεύτερο γύρο των συνομιλιών να έχει προγραμματιστεί για το φθινόπωρο. Είναι δε αρκετά πιθανό να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ελλάδα εντός του 2019 και ο Μάικ Πομπέο.

Στην αμερικανική πρωτεύουσα η Ελλάδα θεωρείται πλέον κρίσιμος σύμμαχος σε περιοχές που ενδιαφέρουν πολύ την Ουάσιγκτον, όπως η Ανατολική Μεσόγειος και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Η Ουάσιγκτον αναζητεί τρόπους για να αποφευχθεί ένα βαθύτερο πλήγμα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις μετά την προμήθεια του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S400 από την Άγκυρα. Η αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα κατασκευής του μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς F-35 ήταν το πρώτο βήμα της απάντησης της Ουάσιγκτον, αλλά  ο στόχος  της αμερικανική δεν είναι μία πλήρη κατάρρευση των διμερών σχέσεων και σε μία εκτράχυνση των  των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.