Το Ευρωκοινοβούλιο χτυπά καμπανάκι στον Μπόρις Τζόνσον

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Προ των νέων του ευθυνών θέτει το Ευρωπαικό κοινοβούλιο τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον  προειδοποιώντας τον για τις πολύ επιζήμιες οικονομικές συνέπειες που θα έχει ενδεχόμενη αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ χωρίς να υπάρξει προηγούμενα μια συμφωνία.

“Πρόσφατες δηλώσεις, κυρίως αυτές που έγιναν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, αύξησαν σημαντικά τον κίνδυνο μιας άτακτης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου”, προειδοποίησαν οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε δήλωσή τους στο τέλος συνεδρίασης που διεξήχθη με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.

“Μια έξοδος χωρίς συμφωνία θα είναι πολύ επιζήμια οικονομικά, ακόμη και αν οι ζημιές δεν θα προκληθούν με τον ίδιο τρόπο στις δύο πλευρές”, προειδοποίησαν.

Ένα Brexit χωρίς συμφωνία “δεν θα αντισταθμιστεί από κάποιας μορφής διευθέτηση ή μια μίνι συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας”, δήλωσαν.

Πάντως η ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είναι αρμόδια για το Brexit δηλώνει “ανοικτή σε τροποποιήσεις στην πολιτική διακήρυξη, κυρίως αν αυτές προβλέπουν πολύ πιο ακριβείς λεπτομέρειες και μια πιο φιλόδοξη μελλοντική σύμπραξη ΕΕ – Βρετανίας ώστε η ανάπτυξη του ιρλανδικού διχτυού ασφαλείας να μην είναι απαραίτητη”.