ZARA: Μια “αυτοκρατορία” στο λιανικό εμπόριο κυρίαρχη στην Ελλάδα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Ρεκόρ πωλήσεων σημείωσε ο ισπανικός όμιλος ZARA στην Ελλάδα με υπερδιπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης, σύμφωνα  με την τελευταία οικονομική χρήση (1/2/2018-31/1/2019).  Οι πωλήσεις ανέρχονται στα 517 εκατ. ευρώ, δηλαδή 8% υψηλότερες σε σχέση με το 2017!

Αρκεί να αναλογισθεί κανείς ότι ο  Ισπανικός όμιλος Inditex ο οποίος έκανε την εμφάνισή του στην Ελλάδα το  1993, κατάφερε την τελευταία 15ετία και μέσα σε περίοδο βαθιάς οικονομικής ύφεσης στη χώρα μας, να υπερδιπλασιάσει τον τζίρο του, ο οποίος το 2004 ήταν στα 215 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή ο ελληνικός βραχίονας του ισπανικού ομίλου πραγματοποιεί το 1,97% των συνολικών πωλήσεων του ομίλου Inditex, ή το 2,3% αν από τη μεγάλη “εικόνα” εξαιρεθούν οι online πωλήσεις οι οποίες “πέφτουν” κατευθείαν στη μητρική.

Ναυαρχίδα του Ισπανικού ομίλου στην Ελλάδα παραμένει η αλυσίδα Ζara Hellas, η οποία με δίκτυο 47 καταστημάτων την τελευταία χρήση αύξησε τις πωλήσεις της κατά 11,5% στα 269,546 εκατ. ευρώ, η καθαρή κερδοφορία της διπλασιάσθηκε ανερχόμενη στα 8,9 εκατ. ευρώ ενώ τα κέρδη προ φόρων υπερδιπλασιάστηκαν και άγγιξαν τα 14 εκατ. ευρώ.

Η  Ζara Home, με 10 καταστήματα, βελτίωσε τις επιδόσεις της πετυχαίνοντας πωλήσεις 18,484 εκατ. ευρώ από τα 18,001 εκατ. ευρώ αν και η προ φόρων κερδοφορία της μειώθηκε στα 2,157 εκατ. ευρώ από 2,575 εκατ. ευρώ.