Η Κίνα μέσω Cosco σχεδιάζει είσοδο και στην ελληνική τραπεζική αγορά

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Στον “προθάλαμο” εισόδου στην ελληνική αγορά βρίσκεται τραπεζικός κολοσσός από την Κίνα, σε μια συμφωνία που θα προκαλέσει παγκόσμια αίσθηση.
Παρά τα όποια προσωρινά προβλήματα δημιουργήθηκαν από την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ, τα σχέδια εξάπλωσης των κινεζικών δραστηριοτήτων στη χώρα μας συνεχίζονται κανονικά.

Αποκορύφωμα, είναι η επερχόμενη είσοδος στην ελληνική τραπεζική αγορά, μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο, αν όχι η μεγαλύτερη, η οποία βλέπει στη χώρα μας μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να κάνει την είσοδο της στο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τράπεζα που ετοιμάζεται για την είσοδο της στην Ελληνική αγορά είναι η Industrial and Commercial Bank of China, αν και καμία πλευρά δεν επιβεβαιώνει αυτή την στιγμή το deal.

Η συμφωνία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες περιλαμβάνει τόσο την διαχείριση και απορρόφηση “κόκκινων” δανείων, όσο και επενδυτική τραπεζική, αν και ακόμα όλα είναι στο στάδιο της διερεύνησης.

Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν από την ένταση ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ, τα “απόνερα” των οποίων επηρεάζουν και την Ευρώπη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η συγκεκριμένη συμφωνία είναι λίγο δύσκολο να χαλάσει.

Από την μία η πλευρά της Κινέζικης τράπεζας είναι αποφασισμένη να μπει στην Ευρωπαϊκή αγορά και από την άλλη το “πείραμα” της Cosco και η άκρως επιτυχημένη της παρουσία στην Ελληνική αγορά, αποτελούν το όχημα για την επένδυση.

Σε αυτό, θα πρέπει να προστεθεί και η κυβερνητική στήριξη, καθώς σε όλους τους τόνους η νέα κυβέρνηση έχει τονίσει την στήριξη της σε νέες μεγάλες ξένες επενδύσεις στη χώρα.