Τι συζήτησαν Χατζηδάκης-Πέρι για τις επενδύσεις στην ενέργεια

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Το σχέδιο εξυγίανσης της ΔΕΗ και τις επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται στην ελληνική αγορά για τις αμερικανικές ενεργειακές επιχειρήσεις, ανέλυσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας Κωστής Χατζηδάκης στη συνάντηση που είχε το μεσημέρι στο Κάιρο με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρικ Πέρι.

Ο κ. Χατζηδάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της ηλεκτροπαραγωγής και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και της εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων, εξαίροντας την παρουσία της ExxonMobil στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά της Κρήτης.

Υπογράμμισε επίσης τη στρατηγική σημασία του αγωγού East Med, που σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, τονίζοντας την ανάγκη να ξεπεραστεί η υπάρχουσα καθυστέρηση λόγω της εκκρεμότητας υπογραφής της διακυβερνητικής συμφωνίας για τον αγωγό ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Ιταλία.

Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει με ταχύτητα τα έργα ενεργειακών υποδομών περιφερειακού ενδιαφέροντος, με ιδιαίτερη έμφαση στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις και στις υποδομές φυσικού αερίου.

Ο κ. Χατζηδάκης βρίσκεται στο Κάιρο για τη δεύτερη Υπουργική Σύνοδο του Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, East Med Gas Forum (EMGF).

Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει τις δραστηριότητες του φόρουμ με σημαντική οικονομική βοήθεια, ενώ οι υπουργοί ενέκριναν και την πρώτη μελέτη, που θα διεξαχθεί για λογαριασμό του EMGF, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα για την εξέταση του δυναμικού φυσικού αερίου της περιοχής και των βέλτιστων σεναρίων αξιοποίησης και εξαγωγής του.