Κατατίθεται σήμερα το φορολογικό νομοσχέδιο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης στο οποίο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η ουσιαστική ελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων από τον ΕΝΦΙΑ καθώς και η ευκολότερη ένταξη των επιχειρήσεων και των φορολογούμενων στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Αναλυτικά το φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να έχει ψηφιστεί έως τις 10 Αυγούστου θα προβλέπει:

– Μείωση του ΕΝΦΙΑ από φέτος μεσοσταθμικά κατά 22% αλλά με επίκεντρο των μειώσεων την ταλαιπωρημένη από την κρίση και την υπερφορολόγηση μεσαία ακίνητη ιδιοκτησία. Ο φόρος θα υπολογιστεί όπως και πέρυσι αλλά στο τέλος θα εφαρμοστεί μειωτικός συντελεστής 30%, 27%, 25%, 20% ή 10% ανάλογα με το ύψος της αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας κάθε ιδιοκτήτη.

– Βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Το επιτόκιο της ρύθμισης μειώνεται από 5% σε 3%, η ελάχιστη δόση μειώνεται από 30 σε 20 ευρώ και εντάσσονται στη ρύθμιση χωρίς κριτήρια επιχειρήσεις που έχουν βασική οφειλή έως ένα εκατομμύριο ευρώ. Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να καταργηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια που ρυθμίζουν το ύψος της δόσης και τον αριθμό των δόσεων.

– Βελτιώσεις στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων που επιτρέπουν για οφειλές έως 5.000 ευρώ την αύξηση του αριθμού των δόσεων σε έως 24 ενώ η ρύθμιση θα προσφέρεται και άτοκα. Οι διαβουλεύσεις για τις αλλαγές στην πάγια ρύθμιση με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών δεν έχουν ολοκληρωθεί και είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να περιληφθούν τελικά στο μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο που προγραμματίζεται να έρθει στη Βουλή τον Σεπτέμβριο.