Κερδίζει συνεχώς επενδυτές το ελληνικό ETF – GREK

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Παρά τις προκλήσεις με τις οποίες είναι ακόμη αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία, η πορεία της έχει οδηγήσει στη δυναμική επιστροφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος στα ελληνικά assets μετά και το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Σε αυτό το περιβάλλον, το αμοιβαίο κεφάλαιο GREK σημειώνει από τις καλύτερες αποδόσεις διεθνώς στο περιβάλλον των ETFs  όπως σημειώνει η Global X, διεθνής εταιρεία επενδύσεων στον κλάδο των ETFs.

Η ΝΔ, σημειώνει η Global X, έχει δεσμευτεί για την άμεση εφαρμογή φιλικών προς την αγορά πολιτικών, που περιλαμβάνουν τη βελτίωση των σχέσεων με τους δανειστές, τη μείωση της γραφειοκρατίας, τους χαμηλότερους φόρους, μεγάλα επενδυτικά σχέδια καθώς και δεκάδες μικρότερα έργα, τα οποία είχαν “παγώσει” για χρόνια.

To Global X MSCI Greece ETF, ένα από τα δύο exchange traded funds (χρηματιστηριακώς διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια) στον κόσμο που αφορούν αποκλειστικά ελληνικές μετοχές (γνωστό ως GREK), έχει ενισχυθεί φέτος πάνω από 38%, καταγράφοντας έτσι τις υψηλότερες αποδόσεις στον κλάδο των ETFs στην Ευρώπη. Όπως σημειώνει η Global X, οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ελλάδας το 2019 κινούνται στο 2,4% έναντι 1,3% για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης είναι σημαντικός παράγοντας για την πορεία του GREK, καθώς έχει μεγάλη έκθεση σε κυκλικούς κλάδους. Οι μετοχές των κλάδων των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, της ενέργειας και ο καταναλωτικός, αποτελούν το 60% του ETF.

Αξίζει να σημειωθεί πως το GREK, με υπό διαχείριση ενεργητικό στα 390 εκατ. δολάρια, “παρακολουθεί” τις μετοχές του δείκτη MSCI All Greece Select 25/50 Index, ο οποίος και έχει σχεδιασθεί για να αντιπροσωπεύει την απόδοση των ελληνικών μετοχών σε ευρεία βάση, είτε των μετοχών εταιρειών με έδρα την Ελλάδα ή που διαπραγματεύονται στην Ελλάδα καθώς και μετοχών ελληνικών εταιρειών που διαπραγματεύονται σε άλλο διεθνές χρηματιστήριο.

Στις μετοχές του GREK περιλαμβάνονται οι τέσσερις συστημικές τράπεζες Eurobank, Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς καθώς και οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Motor Oil, Grivalia, Gaslog Partners, Gaslog Ltd, Τιτάν, Μυτιληναίος και ΕΛΠΕ.