Πρωτοπορεί το Ντουμπρόβνικ – Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τη Διεθνή Ένωση Κρουαζιέρας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

Όταν ανέλαβε τη δημαρχία της πόλης  του Ντουμπρόβνικ, ο Mato Franković φιλοδοξούσε να αλλάξει την εικόνα της δημοφιλούς πόλης του και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής σε αυτήν.

Το Ντουμπρόβνικ έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO ως μνημείο Παγκόσμιας  Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ο στόχος του δημάρχου ήταν να καταστεί η πόλη του κέντρο επισκεπτών με σημείο αναφοράς την κρουαζιέρα.Το επόμενο βήμα ήταν να ρυθμιστούν οι ημέρες και οι ώρες άφιξης των πλοίων τους στη μεσαιωνική πόλη.

Ετσι, πριν λίγες μέρες, ο Δήμος του Ντουμπρόβνικ υπέγραψε  Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Διεθνή Ένωση Κρουαζιέρας (Cruise Lines International Association – CLIA) με στόχο τη διατήρηση και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης μέσω της υπεύθυνης τουριστικής διαχείρισης, και με απώτερο στόχο να καθιερωθεί το Ντουμπρόβνικ ως μοντέλο αειφόρου τουρισμού στην περιοχή της Αδριατικής και πέραν αυτής.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη από την πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο της CLIA, Kelly Craighead, και του Δημάρχου του Ντουμπρόβνικ, Mato Franković  και εστιάζει στην επένδυση, τη συνεργασία και τις καλύτερες πρακτικές για τη μακροπρόθεσμη διαχείριση προορισμού προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών.

Τα μέτρα που θα ληφθούν άμεσα στο πλαίσιο της συμφωνίας περιλαμβάνουν:

  • Συμμετοχή των ενδιαφερόμενων φορέων συμπεριλαμβανομένων της τοπικής κοινότητας και διεθνών οργανισμών στη συγκρότηση ειδικής ομάδας εργασίας
  • Συνεργασία για την ανάπτυξη πλάνου διαχείρισης προορισμού, που θα βασίζεται στα κριτήρια των ΗΕ για τον αειφόρο τουρισμό
  • Εφαρμογή της πολιτικής άφιξης κρουαζιερόπλοιων για το 2020
  • Διεξαγωγή της εκστρατείας “Respect the City” (“Σεβαστείτε την πόλη”) για τους επισκέπτες.

Ο Δήμος και η CLIA εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο ενός Κέντρου Επισκεπτών για το Ντουμπρόβνικ ως Παγκόσμια Κληρονομιά και ενός Κέντρου Συνδυασμένης Μεταφοράς στο λιμάνι Γκρουζ.

«Η σημερινή συμφωνία επικυρώνει τη δουλειά που ήδη έχουμε κάνει με τον Δήμαρχο Franković και επισημοποιεί τη συνεχή δέσμευση της βιομηχανίας της κρουαζιέρας προς τον Δήμο του Ντουμπρόβνικ και τους ανθρώπους του», είπε η Craighead. «Η σημερινή υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη καινοτόμων πρακτικών στη διαχείριση του αειφόρου τουρισμού με τον Δήμαρχο Franković και τον Δήμο του Ντουμπρόβνικ. Αναμένουμε να μοιραστούμε συγκεκριμένα σχέδια δράσης και την πρόοδό μας καθώς συνεργαζόμαστε με τον Δήμο και άλλους συνεργάτες από τον κλάδο του τουρισμού για να υποστηρίξουμε τον υπεύθυνο τουρισμό σε αυτή τη σπουδαία πόλη».

Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία ο Δήμαρχος Mato Franković δήλωσε: «Έχουμε αναπτύξει μία ανοιχτή και αξιόπιστη σχέση με την CLIA και τα μέλη της κατά τα δύο τελευταία χρόνια. Αυτή η δέσμευση είναι απλώς η αρχή μίας από κοινού συστηματικής, ενοποιημένης και συμμετοχικής προσέγγισης που θα στοχεύσει σε ορισμένα από τα σημαντικότερα τουριστικά ζητήματα σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο».

Τόνισε επίσης τη σημασία του σχεδίου “Respect the City” του Δήμου του Ντουμπρόβνικ, του οποίου τα μέτρα συμβάλλουν εξαιρετικά στην επίτευξη του στόχου, μαζί με τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με την CLIA.

Κατέληξε: Το Ντουμπρόβνικ είναι κατά πρώτο και κύριο λόγο το σπίτι μας. Θέλουμε να καλωσορίσουμε  τους επισκέπτες και να μοιραστούμε το αξιοθαύμαστο σπίτι μας με έναν τρόπο που θα το προστατεύει και θα το διατηρεί. Ελπίζουμε ότι αυτή η πρωτοποριακή συμφωνία συνεργασίας θα ανοίξει το δρόμο σε όλους τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς συμπεριλαμβάνοντας και άλλους προορισμούς για να συνεργαστούν και να καταστήσουν τον τουρισμό μας και τις κοινότητές μας πιο βιώσιμες, τους κατοίκους και τους επισκέπτες μας πιο ικανοποιημένους».

Η συμφωνία αυτή έχει επαινεθεί από ειδικούς στη διαχείριση προορισμών, συμπεριλαμβανομένου του Randy Durband, Διευθύνοντος Συμβούλου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αειφόρου Τουρισμού (GSTC), «Ο τουρισμός γίνεται αντικείμενο καλύτερης διαχείρισης όταν οι δημόσιες αρχές εμπλέκουν ουσιαστικά όλους τους ενδιαφερόμενους της κοινότητας στο σχεδιασμό του προορισμού.  Το GSTC επικροτεί τον Δήμο του Ντουμπρόβνικ και την CLIA για τη δημιουργία συνεργατικών μηχανισμών για την καλύτερη διαχείριση της εμπειρίας κατοίκων και τουριστών στο Ντουμπρόβνικ, με την εφαρμογή των προδιαγραφών του GSTC για την υπεύθυνη διαχείριση προορισμών. Τέτοιες συνεργασίες δημόσιου-ιδιωτικού είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση των δεσμεύσεων και των απαραίτητων πόρων για τη διαχείριση προορισμών.

Σημειώνεται ότι η  Διεθνής Ένωση Κρουαζιέρας (CLIA) συνιστά τη μεγαλύτερη παγκοσμίως εμπορική ένωση της βιομηχανίας κρουαζιερόπλοιων, παρέχοντας μια ενιαία φωνή και μια κορυφαία αρχή αναφοράς για την παγκόσμια κοινότητα των κρουαζιερόπλοιων. Η ένωση διαθέτει 15 γραφεία παγκοσμίως με εκπροσώπους στην Βόρεια και Νότια Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία και την Αυστραλασία. Η CLIA υποστηρίζει πολιτικές και πρακτικές που προωθούν ένα ασφαλές, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον στα κρουαζιερόπλοια για τα περισσότερα από 30 εκατομμύρια επιβάτες που αναμένεται να ταξιδέψουν το 2019, και είναι αφοσιωμένη στη προώθηση της ταξιδιωτικής εμπειρίας με κρουαζιερόπλοιο.

Η Κοινότητα της CLIA περιλαμβάνει τις πιο διάσημες εταιρείες κρουαζιέρας σε ωκεανούς, ποταμούς και ειδικούς προορισμούς, μια εξαιρετικά εκπαιδευμένη και πιστοποιημένη κοινότητα ταξιδιωτικών πρακτόρων και προμηθευτές και συνεργάτες της κρουαζιέρας, συμπεριλαμβανομένων στους τομείς των λιμένων και προορισμών, της κατασκευής πλοίων, των προμηθειών και επιχειρηματικών υπηρεσιών.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την διεύθυνση www.cruising.org ή ακολουθήστε τη Διεθνή Ένωση Κρουαζιέρας στις σελίδες της CLIA στο Facebook και Twitter.