“Πόλεμος” Κίνας-Ν.Κορέας για προβάδισμα στην ναυπηγική βιομηχανία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Αλλαγές στην παγκόσμια ναυπηγική αναμένεται να φέρει η πολιτική συγχωνεύσεων που ήδη έχει αρχίσει και εφαρμόζει η Ν.Κορέα. Την  ίδια στιγμή που δύο από τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της Ν. Κορέας ετοιμάζονται να συγχωνευτούν, η Κίνα δρομολογεί και αυτή με τη σειρά της, συγχωνεύσεις μεταξύ κινεζικών ναυπηγείων.

Η συγχώνευση των νοτιοκορεατικών ναυπηγείων Hyundai Heavy Industries και Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering σηματοδοτεί την ίδρυση  του μεγαλύτερου  ναυπηγικού  ομίλου στον κόσμο. Από την άλλη μεριά, η  Κίνα ανακοίνωσε  πρόσφατα ότι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την συγχώνευση των μεγαλύτερών της ναυπηγείων, China CSSC Holdings Ltd. (CSSC) και China Shipbuilding Industry Corp. (CSIC).

Επιπλέον, προς συγχώνευση φαίνεται ότι οδηγούνται και μεσαίου μεγέθους κινεζικά ναυπηγεία, γεγονός που συνιστά «απειλή» για την πορεία των νοτιοκορεατικών που είναι και οι κύριοι ανταγωνιστές τους.

Τα μεσαίου μεγέθους νοτιοκορεατικά ναυπηγεία εκφράζουν έντονη ανησυχία για την επιβίωσή τους τα επόμενα χρόνια, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χάσουν παραγγελίες για δεξαμενόπλοια από κινεζικά ναυπηγεία, όπως έχει γίνει και με τα bulk carriers, καθώς τα ναυπηγεία της Κίνας προσφέρουν ελκυστικότερες τιμές ναυπήγησης.